Svečano otvoren obnovljeni objekt i opremljeni laboratoriji u HBŽ

Svečano je danas otvoren obnovljeni objekt i opremljeni laboratoriji Zavoda za hranu i veterinarstvo Hercegbosanske županije. Ovom prigodom ravnateljica Zavoda za hranu i veterinarstvo Hercegbosanske županije, Orjana Semren nazočne je upoznala o aktivnostima koje su poduzete i koje treba poduzeti u sljedećem razdoblju kako bi se Zavodu za hranu i veterinarstvo tijekom 2019. godine, po završetku postupka akreditacije i dobivanja potrebnih ovlaštenja i odobrenja od nadležnih institucija uspostavili suvremeni na europskom tržištu konkurentni laboratoriji koji će provoditi standardizirane i verificirane analitičke i dijagnostičke metode ispitivanja, priopćeno je iz Vlade HBŽ.

 

Zavod za hranu i veterinarstvo ustrojbena je jedinica Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije. Osnovan je Zakonom o dopunama zakona o ustrojstvu i djelokrugu županijske uprave 2009. godine, ali konkretne aktivnosti na stavljanje u funkciju počele su 2016. godine. Kazala je, među ostalim, kako je obnavljanju objekta i opremanju Zavoda za hranu i veterinarstvo Hercegbosanske županije laboratorijskom opremom, informatičkom opremom i uredskim i laboratorijskim namještajem uloženo cca 1.500.000,00 KM iz Proračuna Hercegbosanske županije.

 

Opremljena je Služba za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, dva laboratorija Odjela za veterinarsko javno zdravstvo Zavoda za hranu i veterinarstvo Hercegbosanske županije. Laboratorij za mikrobiologiju i kakvoću sirovoga mlijeka opremljen je automatiziranim uređajima za analizu sirovog mlijeka i dodatnom opremom u vrijednosti 1.080.000,00 KM, a sredstva za nabavu osigurana su iz Proračuna Hercegbosanske županije. Opremu laboratorija za mikrobiologiju hrane i vode u vrijednosti od 200.000,00 KM donirala je Češka razvojna agencija. Tijekom 2019. godine planiramo opremiti potrebnom opremom i pripremiti za akreditaciju Laboratorija za dijagnostiku zaraznih, parazitarnih i drugih bolesti životinja, a eventualno i Laboratorij za fizikalno kemijske analize hrane i vode. Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije,

 

Ivan Jozić prigodom svečanog otvaranja, je rekao „Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što sam danas ovdje kao predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, a posebno me veseli što smo u vrlo kratkom roku na otvorenju Zavoda za hranu i veterinarstvo Hercegbosanske županije. U Zavodu za hranu i veterinarstvo Hercegbosanske županije u ovoj godini planirano je upošljavanje 12 osoba srednje i visoke stručne spreme od koji je 7 već započelo s radom. Ovo je jedan od pokazatelja da Vlada radi kvalitetno i ono što je cilj je borba za narod Hercegbosanske županije. Vlada Hercegbosanske županije osigurat će sredstva iz Proračuna za 2019. godinu kako bi se dovelo do završetka same zgrade i nabavila oprema kako bi se krenulo punim kapacitetom rada“.

 

Bitno je naglasiti da će sredstva koja su se prijašnjih godina izdvajala za pripadajuće usluge kontrole i analize od sada opstajati u Hercegbosanskoj županiji, samim time Zavod bi u budućnosti trebao biti samoodrživ. Na svečanom otvaranju obnovljenog objekta i opremljenih labaratorija Zavoda za hranu i veterinarstvo Hercegbosanske županije nazočila je predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Borjana Krišto, ministar MUP-a, Darinko Mihaljević i gradonačelnik Livna, Luka Čelan I veliki broj uzvanika s Hercegbosanske županije.

www.vecernji.ba