Svečanom akademijom obilježen Dan nezavisnosti u Livnu

Bošnjačka zajednica kulture Preporod Livno i ove godine je u svojim  prostorijama u Gornjem gradu upriličila svečanu Akademiju povodom Dana nezavisnosti BiH. To je ujedno i jedino obilježavanje Dana nezavisnosti u Kantonu 10, a o značaju 1. ožujka 1992. godine govorio je dekan FPN u Sarajevu Šaćir Filandra.

Govoreći o značaju nezavisnosti, te aktualnom bh. trenutku dekan sarajevskog FPN-a Šaćir Filandra kazao je da Bosna i Hercegovina nije savršena država, da je u njoj mnogo problema, dijelom naslijeđenih a dijelom napravljenih od strane sadašnjih generacija.

„Međutim, postoje pretpostavke, osnovane pretpostavke da se stanje mijenja, zato što smo slobodni ljudi. Vrlo je bitno u teškoj ekonomskoj situaciji, ne baš sjajnoj političkoj situaciji, u vremenu općih kriza ljudima ukazivati na ljepše strane života“, rekao je Filandra.

Dvorana livanjskog Preporoda zapravo je i jedino mjesto u Kantonu 10 na kojemu se svečano proslavio Dan nezavisnosti.

Uz glazbenu sekciju livanjskog Preporoda i hor Medžlisa, svečanu akademiju su, kao i svih dosadašnjih godina, uveličali članovi Hrvatskog kulturno umjetničkog društva „Dinara“ i polaznici Osnovne glazbene škole „Franjo Vilhar“.

Video prilog Željke Mihaljević pogledajte OVDJE

federalna.ba