Svi pomalo dižu ruke od BiH!

Držim da činjenica da se Hrvatska doista bori za konstitutivnu jednakopravnost Hrvata u BiH jest iznimno bitna. Jer bojim se nažalost da svi pomalo dižu ruke od Bosne i Hercegovin”, rekla je Grabar-Kitarović.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je nadu da će Hrvatska veliki sportski uspjeh nogometne reprezentacije, koja je na SP-u u Rusiji osvojila srebro, iskoristiti kako bi dala zamah procesu reformi i da ćemo Hrvatsku povesti na put prosperiteta.

 

Na krilima sportskih rezultata može profitirati i cijela država u smislu rebrendiranja Hrvatske kao jedne moderne države – kako bi postala atraktivna i ulagačima, rekla je predsjednica u polusatnom intervjuu za Deutsche Welle. Komentirajući pisanje inozemnih medija koji su izrazili bojazan da bi euforija i pozitivno ozračje domoljublja mogli dovesti do jačanja nacionalizma „u zemlju u kojoj vlada simbioza politike, sporta i patriotizma”, kako pišu strani mediji, Grabar-Kitarović smatra da taj strah nije opravdan i da „tu simbiozu između nogometa, domoljublja pa i politike ne treba sprječavati”.

 

Grabar-Kitarović rekla je da ju je doček vatrenih učinio ponosnom jer, kaže, „nijednog jedinog incidenta nije bilo, nikakvih borbenih pokliča, ni ustaških pozdrava, ničega što bi iole sličilo na govor mržnje ili netrpeljivost prema bilo kome”. Komentirala je i kritike dijela javnosti na račun nastupa pjevača Marka Perkovića Thompsona na dočeku.

 

– Prije svega treba poštivati volju igrača, oni su to htjeli, oni su htjeli da na dočeku bude gospodin Thompson, to je bio čisti nacionalni ponos, nikakav nacionalizam, ništa što je upereno protiv bilo koga drugoga – rekla je Grabar-Kitarović, dodajući da su joj neke Thompsonove pjesme “iznimno drage i omiljene”. – Slušam i volim neke njegove pjesme i mislim da su dobre za nacionalno zajedništvo, stojim iza toga – rekla je predsjednica. – Ja iskreno te neke njegove pjesme koje se spominje i citira po portalima nikada nisam čula niti sam vidjela dokaze da postoje. Ali pjesma „Lijepa li si” to apsolutno nije, a to je himna igrača reprezentacije – dodala je.

 

Predsjednica je osudila sve totalitarne režime, od nacizma i fašizma do komunizma, te osudila manipulacije brojem žrtava u Jasenovcu. Na opasku kako ju se često kritizira da ima pripremljen govor za svaku prigodu (pa tako i za posjet Jasenovcu), i ovisno o prigodi i formulira svoje poruke, često i oprečne, Grabar-Kitarović je uoči obilježavanja obljetnice operacije Oluja, napomenula: – Naravno da kad sam u Kninu govorim više o tom drugom korijenu, o Domovinskom ratu kao temelju suvremene Hrvatske. Pritom nastojim ne uvrijediti modernu Srbiju i Srbe kao narod ni na koji način. Sve kritike se odnose na velikosrpski režim Slobodana Miloševića.

 

Prošle godine sam rekla da se treba pokloniti i srpskim žrtvama, civilima koji su nevino stradali tijekom Oluje ali i najviše nakon Oluje – rekla je Grabar-Kitarović, dodajući da je Oluja bila čista operacija, ali da su se nakon nje nažalost dogodili zločini koje treba sankcionirati. Predsjednica RH je rekla da se boji porasta tenzija sa Srbijom te da će u Beograd vrlo rado otići kad bude napravljen konkretan napredak, prije svega rješavanje pitanje nestalih osoba. Predsjednicu RH su, između ostaloga, pitali i o odnosu prema Bosni i Hercegovini, odnosno o očekivanjima bh. Hrvata da pomogne u postizanju konstitutivne jednakopravnosti i napretka na putu u EU-integracije: „Držim da nije sve tako crno kao što u ovom trenutku izgleda. Držim da činjenica da se Hrvatska doista bori za konstitutivnu jednakopravnost Hrvata u BiH jest iznimno bitna. Jer bojim se nažalost da svi pomalo dižu ruke od Bosne i Hercegovine. A BiH je upravo taj poseban slučaj koji treba gledati posebno i koji treba uključiti u proces europskih integracija, pa i bez obzira na stupanj ispunjavanja reformi. I mislim da se moramo više angažirati”, rekla je Grabar-Kitarović.

ww.vecernji.ba