TADIJA LJUBIČIĆ / Cerlek retarda

Godinama se može vidjeti ista, iliti vrlo slična, slika oko 10 sati ujutro ispred velikih kafića Tomislavgrada i Livna. Skupi se veselo društvance uhljeba iz vladajućih struktura.
.
Njih 5-6 kojima se tijekom kafendisanja pridruže i drugi. Čuje se neartikulirano revanje, pače rzanje, prožeto bahatim usiljenim smijehom.
.
Nu, smijeh je dozvoljen samo onda kad to dozvoli Glavni Uhljeb. On otvori usta iz kojih počne štrapat pljuvačku, a donja kosirica se tresti. Gore dolje. K’o birvaktile osvježivač daha PEZ.
.
Psihijatri bi takvu gestiku ocijenili kao retardiranost. Bilo kako bilo , dat je start za ‘cerlek’. CERLEK RETARDA. Likovi koji sjede za astalom su svi gojazniji, s dropčićima od nerada.
Naočale zavilašili na vrh glave. Osvrću se da vide dive li im se ostali posjetitelji i gosti. Nu, dolazi Glavni Baja, glave k’o ‘Cocin bubanj’.
.
Prestaje cerlek, a nastupa ulizivanje i uvlakaštvo. Nastaje hvalisanje koliko su nadmudrili konkurenciju (pokrali glasova). Nastaje nadmoćno deranje i vriska.
.
Runda pada. Glavni Baja se umorio od hvale podanika. Dodijalo mu već. Rastegao kravatu, čije boje nije uskladio s ostatkom odjeće. Narodski kazano, stoji mu k’o magaretu sedlo.
.
Pije gemišt. U to dolazi ‘Pobočni Uhljeb’, omanji čova mlatarajući kratkim ručicama, kao pingvin perajama, prijeteći jednom udaljenom stolu. Kao Crnogorac – nas i Rusa trista milijuna!
.
Pala je priča kako će još par ‘rodijaka’ ubacit u Elektru, Šumu, Poštu.
.
Nabrzaka prozvaše Glavnog Baju – Nepotizam. Ovaj jadan misli da je to nešto moderno. Nitko nema takvo ime. Svidilo mu se naprečac.
.
Runda pada. Ali đava, nit ore, nit kopa. I ocvali udbaš traži ćara i sićara. I njega treba udomiti.  Baja zvani Nepotizam veli: ‘Naći ćemo mu nešto. More valjat’!
Odjednom Nepotizam diže ruku. Cerlek prestade. Veli, mora do Despota. E taj je  –  Ober Baja.
.
I ode. Svi se zagledaše u Glavnog Uhljeba. Ovaj se zacerleka k’o PEZ bombon i nasta rzanje i bahati kikot retarda. Do velike cindije.
.
Tadija Ljubičić
.

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply