TADIJA LJUBIČIĆ / Stig’o ćumur! / KOLUMNA

Raspadom SSSR-a i rušenjem Berlinskog zida i u našu kamenjarsku provinciju stigao je vjetar onog što se kolokvijalno, a lažno, zove – demokratske promjene.
.
Domoljubniji dio puka, vođen srcem, razmilio se i počeo osnivati prve odbore Tuđmanova HDZ-a, prilagođenog BH uvjetima. Udbaši, koji su vukli konce iz zapećka, su vrebali šansu kako se domoći javnih dobara i pretvoriti se u ugledne, bogate i domoljubne Hrvate.
.
Među ove prve koji su iz ljubavi za Hrvatsku krenuli agitirati spada i moj kum Stipan, te kolega mu pok. Bože I.
.
Njih dvojica su vođeni zanosom i domoljubnim nabojem sastančili, okupljali, držali govore. U to vrijeme su redoviti emisari iz Republike Hrvatske bili Dr. Šime Đodan, Miroslav Akmadža, fra Tomislav Duka (pisac ovih redaka imao ideološki sukob s njim o.a) i ini.
.
Tako jednom dođe do kuma Stipana i jarana mu Boze naredba ‘s vise razine’, kako treba pomoć u istovaranju ugljena koji je stigao za tomislavgradsku središnjicu stranke.
.
Naivni, kakvi su već bili, nisu prezali ni od kakva posla. Ništa nije bilo teško kad je za Hrvatsku. Popeše se na kamion i počeše skidati vreće s ugljenom. Bože I., koji je bio fizički snažniji, povika: “Lagan ovaj ćumur! Daj ti meni Stipane dvi, kad je ‘vako lagano”.
.
Odjedanput se sruši jedna vreća i otvori. Unutra Jugo-dinari. Bezvrijedni u Republici Hrvatskoj, ali još važeći u BiH.
.
Nadobudni aktivisti, kum Stipan i jaran mu Bože, za nagradu dobiše od stranke po veliku porciju ćevapa, dočim vreće s “ćumurom” isčezoše.
.
Ni dva mjeseca ne prođe, kad njih dvojicu stranačkih trudbenika ne izguraše oni jačih laktova, koji se do tada nisu eksponirali i dočekali svoj trenutak. Isti su kontrolirali sve tijekove novca, firmi i nekretnina u HBŽ-u .
.
Od ćumura kupili državno vlasništvo, stanove na moru i otvorili pogone. Kum Stipan i prika mu Bože, skromni kakvi jesu, radni vijek završiše u bankrot poduzeću.
.
Nekako doguraše do bh. mirovinice. Oni koji su jamili vreće s “ćumurom” postadoše savjetnici, nadzorni odbori, lezilebovići i ležači svih boja.
Do dana današnjeg Gojenci Udbe, biznismeni, uspješni poslovni ljudi i uzori puka.
.
Tadija Ljubičić