TADIJA LJUBIČIĆ: Što se dogodilo od Daytona do danas, te tko je krivac za loš položaj Hrvata te užasne hrvatsko – bošnjačke odnose?

PRIOPĆENJE HRVATSKE ČISTE STRANKE PRAVA BIH
.
U vremenu u kojemu ‘laktaški uzurpator’ odrađuje dionice Memoranduma III, poznatijeg kao “Srpski svet”, a ‘turski vazal’ i sef ispostave ‘Muslimanskog bratstva’ zvecka oružjem i prijeti kako najstariji narod BiH “neće dobiti ništa”, Hrvatska Čista Stranka Prava BiH, osnovana 1895. godine po Ocu domovine, a vođena u BiH rukom dr. Nikole Mandića i Silvija Strahimira Kranjčevića te dr. Hamida Ekrema Šahinovića, pita: Što se dogodilo od Daytona do danas, te tko je krivac za loš položaj Hrvata te užasne hrvatsko – bošnjačke odnose?
.
HČSP BiH drži kako ni ropstvo pod otomanskim carstvom, a ni čizma Karađorđevića nije mogla uništiti odnose između Hrvata i Muslimana (današnjih Bošnjaka) kao doba komunizma.
.
Srpski komunisti su se stravično osvećivali. Ponajprije je masakr nad Hrvatima Sarajeva učinio svoje (Vrace), te odmazda prema Zapadnoj Hercegovini.
.
Početkom demokratskih promjena na čelo muslimanske stranke zasjeli su islamisti predvođeni Alijom Izetbegovicem, a posao operativaca preuzeli su kadrovi iz redova “bezbednjaka”.
.
Odmah u početku se vidio otklon i odbojnost prema suradnji s hrvatskim čimbenikom. Simboličko vezanje zastava je bilo hinjeno zbog nedostatka sredstava za obranu i oslonjenosti na Republiku Hrvatsku.
.
Na hrvatskoj strani je poslije dobrog početka pod Stjepanom Kljuićem (sarajevski ljevičar i nekomunista), vodstvo najveće stranke preuzelo “Sedam sekretara SKOJ-a”.
.
Izbijanjem rata u Sarajevu, stanje među stanovnicima Sarajeva razapetim između življenog titoizma i novih vjerskih sloboda, najbolje zrcali odgovor na pitanje Yutelova novinara: Tko puca po Sarajevu?
.
Famozno: “Četnici, majku im ustašku!”
.
Odnos prema Hrvatima se možda najbolje oslikava u činjenici da je smijenjem dr. Ismet Hadžiosmanović, predsjednik regionalnog odbora za Hercegovinu, koji je smetao islamistima zbog dobre suradnje s Hrvatima u Mostaru.
.
Potkrjepljujemo napisano.
Na svebošnjačkom Kongresu 1993. u Sarajevu postoji snimka na youtubeu s govorom izaslanika iz Mostara koji govori kako ‘treba sačekati dok još koja pošiljka oružja stigne iz Hrvatske – onda ćemo se obračunati s Hrvatima!’
.
HČSP BiH smatra da je prof. Fuad Muhić, kao vodeći muslimanski intelektualac, ubijen na Ilidži zbog politike koja je bila za iskrenu suradnju Hrvata i muslimana u suzbijanju velikosrpske agresije.
.
Smetao je i UDBI i Mladim muslimanima.
Čim je počelo retuširanje povijesti po “Alijinim akademicima ” i citiranje dvije strofe Bašagićeve pjesme iz najmlađih dana: “Od Neuma do Brodskije vrata, nije bilo Srba ni Hrvata“, odmah se znalo kud kani politika koju je srpski bard novinarstva Milomir Marić zvao ‘Zelena transverzala’.
.
Uzmak iz slavenstva i revival sultana.
Pokušalo se zataškati pregovaranje Adila Zulfikarpašića i Muhameda Filipovića s Miloševićem i Dobricom Ćosićem, poznatio kao “Mala Jalta, a sve svaliti na famozno ‘Karađorđevo’.
.
Stoga čudi predbacivanje Dodiku i Vučiću stvaranje “Srpskog sveta”, a Jusuf Pušina je učlanio Ilidžu već odavno u Uniju turskog svijeta!
.
Kod hrvatskog faktora je bilo lutanje, kao i danas.
Najveća greška je nestrpljivost poslije Izetbegovićeve eskivaže Cutillerova plana narediti potčinjavanje imaginarnog kantona Travnik, iliti ‘grlom u jagode’.
.
Poslije krvavog sraza u središnjoj Bosni sebičnjaci su htjeli iskoristiti stradanja Hrvata u rubnim mjestima za podebljavanje doline Neretve.
.
HČSP BiH se nerado prisjeća ogavnog pisma koji je ondašnji šef vodeće hrvatske stranke uputio blagopokojnom kardinalu Franji Kuhariću.
.
Isto tako, oni koji danas “tepaju” vrhbosanskom metropoliti Vinku kardinalu Puljiću – Uzoriti, tada su ga zvali pogrdno, Alijin kardinal, jer nije htio napustiti Sarajevo.
.
Poslije rata, kad je nastala grabež umilno nazvana ‘privatizacija’, glavna hrvatska mana, pohlepa, je učinila svoje. Uz nametanje Komšica više puta, Barry-jeve amandmane i ostalo. Nada da će savez sa srpskom stranom donijeti boljitak nije se pokazao opravdanim.
.
HČSP BiH smatra kako sadašnja hrvatska postava koja pregovara s međunarodnim poklisarima i predstavnicima bošnjačke i srpske strane nema prava na uzmak niti u jednom dijelu proklamiranih zahtjeva.
.
Pače, treba tražiti povrat “specijalnih i paralelnih” veza, te ukidanje Barrijevih amandmana .
.
Tadija Ljubičić, predsjednik HČSP BiH