TAEKWONDO BORAC / “Želim nastupati za Hrvatsku. Zbog prelaska s islama na kršćanstvo morao sam napustiti dom i obitelj”

Taekwondo borac zagrebačkoga kluba Jastreb Ali Noghandoost ambiciozni je sportaš koji je zbog prelaska s islama na kršćanstvo, u potrazi za sigurnošću, morao napustiti svoj dom i obitelj u Iranu.

Nakon duge i iscrpljujuće portage za azilom, sudbina ga je, kaže, dovela u Hrvatsku.

Ovdje je pronašao novi smisao življenja, životni prostor i ljude koji su ga prigrlili te mu ponudili ono što mu je najviše trebalo: nadu i budućnost.

Iako je danas na sigurnom te živi ispunjen život prepun snova i sportskih planova 28-godišnji Ali priznaje kako nikada neće zaboraviti odakle je došao te što je sve proživio.

“Zbog vjere sam morao napustiti rodni Iran i dio obitelji. Naime, prema zakonu i Kuranu, pogrešno je i kažnjivo promijeniti vjeru, a ja sam se prije nekoliko godina, kao i moja dvojica braće, odlučio upravo na to – prešao sam s islama na kršćanstvo. Budući da se takvo što u Iranu ne tolerira, kažnjava se čak i zatvorskom kaznom. Nisam imao drugog izlaza nego dom potražiti negdje drugdje. Jednostavno više nisam želio skrivati sebe i to u što vjerujem, dovoditi ostatak obitelji u opasnost, bojati se mogućeg zatvora te strepiti svakoga dana. To nije bio život”, rekao je Ali za Story, otkrivši da bi volio nastupati pod hrvatskom zastavom.

“Ako osvojim prvo ili drugo mjesto na kvalifikacijama, onda mogu nastupiti za bilo koju državu. Velika mi je želja kvalificirati se i nastupiti na Olimpijskim igrama pod zastavom Republike Hrvatske. Zagreb je moj dom posljednje četiri godine i oko toga ne dvojim”, rekao je novopečeni ‘Zagrepčanin’. Dnevnik.ba