Talentirana Mostarka, proglašena najljepšom sportašicom Olimpijskih igara, uzela hrvatsko državljanstvo

Aminu Kajtaz (23) na Olimpijskim igrama u Riju koje su se održale 2016. novinari su proglasili najljepšom sportašicom.

Riječ je o plivačici Bosne i Hercegovine koja trenutačno pliva za zagrebački klub Mladost i nedavno je dobila hrvatsko državljanstvo.

Amina je tako naslijedila Antoniju Mišuru, hrvatsku košarkašicu koja je bila proglašena za najljepšu sportašicu Olimpijskih igara četiri godine prije, u Londonu.

Inače, riječ je o kćeri Seada Kajtaza, jednog od najboljih nogometaša bivše Jugoslavije koji se proslavio igrajući za mostarski Velež. U počecima karijere to joj je bilo od velike pomoći, priznaje mlada plivačica, koja je za Večernji list otkrila je li joj otac pričao o karijeri.

“Pa naravno. Njegova najdraža pobjeda je kada su osvojili Kup Jugoslavije 1986. godine, mislim da su baš igrali protiv Dinama”, govori Kajtaz.

Djetinjstvo je provela u Mostaru, o kojem priča biranim riječima.

“Volim taj grad. Ondje sam provela najljepše godine, zajedno s prijateljima i obitelji. Sjećam se jedne anegdote kad sam se vraćala s treninga i razgovarali smo o tome zbog čega netko trenira plivanje. Svi su tada izjavili da je to prije svega zbog druženja s prijateljima pa sam tako rekla i ja. Međutim, sestra me povukla na stranu i rekla: ‘Ne, to ne radiš da bi s družila, već da uspiješ u životu’. Nikada neću zaboraviti te riječi”, prisjeća se mlada plivačica koji je Mostar zamijenila Zagrebom.

“Prvo sam bila u Dubrovniku tri godine, zatim pola godine u Banjoj Luci, pa sam se vratila trenirati u Mostar. Rezultati su bili u redu, ali ubrzo sam shvatila da ti uvjeti nisu dovoljni ako želim proći novi olimpijski ciklus. Razmišljala sam dugo s roditeljima koja je najbolja opcija. Zagreb nam se činio super, grad sporta i kulture”.

Iako je potpuno posvećena plivanju, Kajtaz je od prvog pojavljivanja u javnosti privukla veliku pažnju zbog svog izgleda. Na Instagramu je prati blizu 10 tisuća ljudi s kojima lijepa Mostarka dijeli trenutke iz svog svakodnevnog života, a kako kaže upravo joj društvene mreže pomažu u financiranju karijere.

“Dosta koristim društvene mreže kako bih našla neke sponzore. Što se tiče plivanja, tu i ne trošim toliko novac, jer većinu stvari dobijem otkako sam potpisala ugovor s brendom Arena. Najviše novca trošila sam na plivačke kostime. Izvan bazena najviše volim trošiti novac na tenisice i trenirke, ali jako volim i tehnologiju”, rekla je Kajtaz.

Dnevnik.ba