Talijana kanader s Jadrana donio u Livno

audi

Za kvalitetnije obavljanje svakog posla, pa i vatrogasnog, potrebna su sredstva, ali ono što odvaja dobru upravu od loše je sluh: u vremenima velikih požara na nepristupačnim terenima najefikasnija stvar su avioni – kanaderi. Inače, kanader se u kolektivnoj mitologiji naše raje trajno naselio tako što je moj jaran Mario, negdje sredinom osamdesetih, bio u posjeti kod rodbine u Livnu i od tamo se vratio s nevjerovatnom pričom. Da je bio požar koji su gasili kanaderi, i da ih je u rano jutro probudilo stenjanje na italijanskom. Kad su došli ispod krošnje drveta odakle je dolazilo zapomaganje, imali su šta vidjeti. Čovjeka u ronilačkom odijelu, koji je vikao:

“Aiuto. Mi fa male. (Upomoć. Boli me.)”

Nesretni čovjek žaba, prema Mariovom lavoru, bio je pripadnik italijanske grupe bi(ć)ologa koja je došla istraživati život riba i vodozemaca na Buškom jezeru, kod Livna. Taman kad se spremao da zaroni, naletio je kanader i pokupio ga u spremnike za vodu. Tako je nesretni Italijan završio na krošnji, a intervencijom tadašnjeg Generalštaba spriječen je diplomatski skandal velikih razmjera.

Kanader ili audi?

Ali zato se ima za audije. Ima se, može se, što bi se reklo. Samo krajem prošle godine, raspisano je 25 natječaja za nabavku 114 vozila u ukupnoj vrijednosti od 5,1 milijun maraka. Da se imaju u čemu vozikati i gledati kako zemlja gori.

Da se sad ne gađamo rimama iz uličnog registra: pežo-lež’o, reno – ven’o, audi – naudi, čini se da bi idealan scenarij za sve te papane što vole da se o narodnom trošku vozikaju u skupim limuzinama, bio onaj s jezera pored Livna. Nekog od članova Predsjedništva ili načelnika novi Audi negdje doveze na kupanje, i tako se on fino rashladi, kupa se, roni i to sve skupa, pa naiđe kanader i – cap! K’o nesretnog Talijana bi(ć)ologa, ni krivog ni dužnog. U spremnik, pa letenje, istovar negdje na krošnju u bosanskoj šumi. Neće li kakvoj pameti doć’. Pa je l’?

Tekst je satiričnog sadržaja a dio smo objavili iz http://www.brotnjo.info