TAMNO LICE KINE: Tajni dokumenti iz kampova u kojima muče muslimane

Ovih dana Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara dobio je od anonimnog izvora povjerljive dokumente u kojima se jasno vidi da u Kini postoje kampovi u koje smještaju pripadnike muslimanske manjine pod izgovorom “trogodišnjeg osposobljavanja za posao”.

Dokumenti dolaze iz sjeverne kineske pokrajine Xinjiang, s oko 21 milijun stanovnika, i u kojoj žive pripadnici mnogih manjinskih grupa, od kojih su najbrojniji Ujguri.

Kako je već poznato otprije, kineske vlasti već godinama protjeruju Ujgure ili ih drže u takvim ‘obrazovnim kampovima’, a zapravo je riječ o radnim logorima u kojima im ispiru mozak da bi u potpunosti uklonili manjinsku kulturu, njihov jezik i religiju. Vlada u Pekingu u Ujgurima vidi glavne krivce za regionalne nemire, piše Washington Post.

Stoga je Vlada izdala priručnik u kojem se u detalje opisuje unutrašnje ustrojstvo trogodišnjih logora, dok četiri obavještajna dokumenta opisuju masovni nadzor da bi se identificirali ljudi u koje se sumnja da bi mogli jednom proizvesti problem, pa ih se odmah šalje u logore.

O tome svjedoči i sve veći broj bivših zatočenika, ali i grupe za ljudska prava, te razni izvjestitelji koji dokumentiraju napore kineske vlade da prisilno indoktriniraju nekoliko milijuna pripadnika nacionalnih manjina koje šalju u te logore.

“U priručniku se opisuje strogi nadzor „studenata“ i sistem asimilacije u većinsku kinesku kulturu.

Svaki od dokumenata dokazuje kršenje ljudskih prava”, rekao je Adrian Zenz, suradnik u Fondaciji za žrtve komunizma koja istražuje kineske logore.

“Vlada može poreći 100 svjedočenja i proglasiti ih lažnim vijestima. Može reći i da je sve to fake news, ali ne može negirati vlastite dokumente”, kaže on.

Kinesko veleposlanstvo nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom, ali ICIJ navodi vladinu izjavu koja naziva dokumente “čistom izmišljotinom”. Za Xinjiang kažu da su od bivšeg ‘bojnog polja’ napravili mirnu regiju, a kampovi su ‘obrazovna središta namijenjena sprečavanju terorizma nakon čestih napada u kojima su sudjelovali i ujgurski separatisti’.

ICIJ, neprofitna organizacija sa sjedištem u Washingtonu, udružila se sa 17 medijskih grupa kako bi izvještavala o internim dokumentima koje je objavila putem interneta. Organizacija kaže da je dokumente verificirala savjetujući se sa stručnjacima, pregledavajući javne izjave državnika i njihovih medija, te su potvrdili autentičnost priručnika. Priče i svjedočanstva bivših zatočenika također su potkrijepili ovo otkriće.

Kampovi su jako osigurani i pod punim nadzorom, navodi se u priručniku koji je potpisao Zhu Hailun, koji je nekad bio zadužen za sigurnost u Xinjiangu.