TEŽAK ŽIVOT LIVANJSKIH SRBA / Mjesto gdje su se rađali i stradali znameniti Srbi

ЛИВНО, 3. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Српска православна црква од давнина je постојала на подручју Ливна. Храм Успења Пресвете Богородице датира из 1856. године.

Livno je mjesto u kojem su se rađali znameniti Srbi, ali i mjesto srpskog stradanja.
Tu postoji staro pravoslavno groblje, kojem nije posvećeno dovoljno pažnje.

– Bolje očuvani nadgrobni spomenici datiraju od 1700. godine. Tu se nalaze grobovi svećenika koje oslovljavaju sa “starac” – objašnjava paroh livanjski Predrag Crepulja i navodi da se tu nalazi petnaestak grobova starih svećenika.

On ističe da je Srpska pravoslavna crkva od davnina postojala na području Livna. Hram Uspenja Presvete Bogorodice datira iz 1856. godine.

– U Livnu nije ostalo mnogo Srba. Oni su u prošlim vremenima mnogo stradali, protjerivani i raseljivani. Danas tu živi manje od 200 srpskih duša, uglavnom starijih ljudi. U livanjskoj općini živi 10 srpskih mališana i tri mlade obitelji – kaže paroh livanjski.

Crepulja napominje da je od davnina teško biti Srbin u Livnu.

– Stradavali su Srbi – na Ognjenu Mariju 1941. godine u jednom danu ih je stradalo više od 1.600. Strašno je jer su ubijeni na najsvirepiji način, tako što su ih susjedi žive bacale u jame livanjskog kraja – podsjeća paroh Crepulja.

On navodi da Srbi danas u Livnu strahuju kada idu u crkvu da se mole Bogu ili kada šetaju svojim sokakom, jer su u posljednjem obrambeno-otadžbinskom ratu preživjeli muke i stradanja.

ЛИВНО, 3. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ – Парох ливањски Предраг Црепуља.

Paroh Crepulja podsjeća koliko je bilo znamenitih Srba iz livanjskog kraja.

– Povijest govori da je Stari Vujadin, koji se pominje u epskim pjesmama iz sela Bastasa nadomak Livna. Vujadinova kula, u kojoj je bio mučen sa svojim sinovima, i danas dominira iznad Livna. Malo se zna da je Bogoljub Kujundžić, jedan od banova Vrbaske banovine, također iz Livna. On je i ktitor današnjeg stadiona Nogometnog kluba “Borac” u Banjaluci – kaže svećenik livanjski.

On napominje da ima i Srba koji su mir pronašli u nekim drugim krajevima i zemljama, ali se vraćaju da bi obnovili djedovsko ognjište.

– Ima života, on se vraća gdje ga je nekada bilo. Kuće se obnavljaju, češće se dolazi u zavičaj, skupljaju se raseljeni Srbi u mjestima odakle su im korijeni – priča paroh Crepulja.

Kao dobar primjer navodi izgradnju crkveno-narodnog konaka ispod Dinare u srpskom selu Gubin, koje se nalazi u općini Livno.

Radovi na projektu vrijednom 200.000 KM uveliko traju. Mještani su počeli izgradnju vlastitim sredstvima, a podršku imaju od vlasti Republike Srpske i Srbije.

Paroh Crepulja vjeruje da će doći bolji dani za livanjske Srbe, da će ponovo da se zaigra i zapjeva u selima Livanjskog polja, da se vrati život, da će pomoć Republike Srpske i Srbije biti još jača i veća.

Srpskainfo.com