Tko dobro pliva u namještanju članova GIP-a?

Tijek izbora članova za Gradsko izborno povjerenstvo (GIP) Livna koji se mjesecima proteže sjednicama Gradskog vijeća (GV) imao je velike dramske obrate, što ćete se sami osvjedočiti uvidom u dokumente koje vam donosimo te sami odgovoriti na pitanje iz naslova.
.
KRONOLOŠKI:
Na 7. sjednici GV imenovana su tri člana GIP-a. Prvorangirani je imao 42 boda. Kako su sljedeća tri kandidata imali po 39 bodova, a biraju se tri člana, pristupilo se pojedinačnom glasovanju za svakog kandidata s liste. (slika 1.)
.
Većinom glasova izabrani su kandidati pod rednim brojem 1., 2. i 5.
(Zapamtite ovo! Ovaj način glasovanja, uz popratno pojašnjenje rang liste bi okončao ovaj postupak izbora GIP-a. već u ovoj fazi. Vidjet ćemo u nastavku tko je drugi put sabotirao ovaj način izbora i zašto! )
.
Međutim, SIP ne daje suglasnost tim kandidatima zbog uvažene žalbe Petra Gotovca, kandidata za GIP, Apelacijskom odjelu Suda BiH te se pokreće ponovno javni Poziv za imenovanje članova GIP-a.
.
U ovo vrijeme, sjednice su se još prenosile putem Radio Livna te je javnost mogla pratiti tijek glasovanja i pojašnjenje zašto Josip Vidović nije dobio potporu Vijeća. Naime, on je bio opunomoćenik HDZ – BiH na zadnjim Lokalnim izborima pa prema Pravilniku GIP-a ne može biti član GIP-a.
.
Najveća drama i okret u cijelom postupku događa se na 13. sjednici GV. Nakon ponovljenog postupka, rang lista kandidata izgleda sada ovako. (slika 2)
.
GV ne usvaja rang listu kandidata, za koju su glasovali jedino vijećnici HDZ-BiH, jer je Josip Vidović sada prvorangirani iako je u direktnom sukobu sa Pravilnikom GIP-a.
.
Pristupa se pojedinačnom izjašnjavanju za kandidate s liste. Potrebnu većinu ne dobiva Josip Vidović kojega su podržali jedino vijećnici HDZ-BiH.
.
Sad dolazi do važnog političkog momenta, jer ni ostali kandidati s liste ne dobivaju potrebnu većinu!
Sljedeća dva člana s liste ne podržavaju vijećnici HDZ-BiH i HRS, a u nepodržavanju narednog im se pridružuje i SDP!?
.
Postaje očigledno da je nemoguće izabrati ni jednog te ova drama poprima odlike tragedije.
U prilogu se vidi kako su glasovali vijećnici ŽNL (koji su podržali sljedeća tri kandidata s liste) te koji su još vijećnici uz ŽNL bili voljni okončati ovaj izbor, a čiji su vijećnici sabotirali izbor tri člana GIP-a.
(slike 3-5).
.
IZ MANIPULACIJE U GLASOVANJU UPRAVO VIJEĆNIKA HRS-A (JER NJIHOVOG KANDIDATA NIJE OVAJ PUT BILO NA LISTI! ), KOJI UPIRU PRSTOM U OSTALE, VIDI SE DA ISPRUŽENI PRST TREBAJU OKRENUTI PREMA SEBI, JER ZBOG NJIHOVOG NEPODRŽAVANJA OSTALIH KANDIDATA S LISTE SU OTVORILI VRATA JOSIPU VIDOVIĆU ZA ULAZAK U GIP.
.
Nisu li upravo oni odgovor na pitanje u naslovu?
.
Sukladno ovakvom rezultatu upućen je dopis SIP-u s naznakom kako nitko od kandidata s rang liste nije dobio potrebnu većinu. SIP je ponovo vratio na GV da se imenuju tri člana GIP-a poštujući rang listu što je učinjeno na predzadnjoj sjednici GV te je na ovakav način Josip Vidović postao član GIP-a.
.
Zaključak o tome tko to pliva i namješta članove GIP-a i tko nije spriječio ulazak Josipa Vidovića u GIP ostav.
.
Klub vijećnika Županijska neovisna lista u GV Livna
Snježana Teklić