TKO IH ŠTITI? TKO IM OSIGURAVA NAJLICEMJERNIJU POLITIKU NA TLU EUROPE? Oni štite Ustavni sud da bi mogli što? Blokirati provedbu njegovih odluka

U nastavku pročitajte zaključke sa sjednice SDA održane u Sarajevu:

1. Najava političkih predstavnika iz entiteta RS da neće sudjelovati u radu državnih institucija predstavlja klasičan oblik političke ucjene, s ciljem da se volja jedne politike i jednog entiteta nametne cijeloj državi. SDA na to nikada neće pristati. Demokratskim sredstvima, kroz institucije sustava, odlučno ćemo se suprotstaviti nasrtajima na državne institucije.

2. Od Bosne i Hercegovine nikada neće biti odvojen niti jedan njen dio, a bilo kakav pokušaj i bilo kojim sredstvima da se to učini će prouzročiti urušavanje mira postignutog u Dejtonu. Na svaku aktivnost koja bude prijetnja teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine odgovorit ćemo snažno i odlučno, svim legalnim mehanizmima i sredstvima. Pozivamo Dodika i one koji ga podržavaju da o ovome dobro razmisle. Bude li ugrožen Dejtonski sporazum biće dovedeni u pitanje prije svega entiteti koji su nastali tim sporazumom.

3. Pozivamo sve bosanske i patriotske političke snage, da bez obzira na političke i ideološke razlike, svojim djelovanjem doprinesu jedinstvenom odgovoru i suprotstave se nasrtajima na državu.

4. Pozdravljamo reakcije dijela međunarodne zajednice koje su ovaj put bile odlučnije nego ranije, te ih pozivamo da konačno poduzmu i konkretne mjere kako kriza koju je prouzročio Milorad Dodik ne bi doživjela eskalaciju sa nepredvidivim posljedicama.

5. Od Srbije, kao jedne od potpisnica, tražimo da se striktno pridržava Dejtonskog mirovnog sporazuma, naročito njegovog Člana 1. u kojem se navodi: strane će u potpunosti poštovati suverenu jednakost jedna druge,rješavat će sporna pitanja mirnim sredstvima i uzdržat će se od bilo kakvih akcija, putem prijetnje ili upotrebe sile ili na bilo koji drugi način, protiv teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine ili bilo koje druge države.

6. Nećemo prihvatiti ultimativni zahtjev da se izmijeni struktura Ustavnog suda BiH koja podrazumijeva prestanak mandata sucima koje imenuje predsjednik Europskog suda za ljudska prava. Ustavni sud Bosne i Hercegovine je dejtonska kategorija, kao i samo postojanje entiteta, i bilo kakvo jednostrano osporavanje Ustavnog suda predstavlja jednostrano kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

O izmjeni strukture Ustavnog suda BiH može se razgovarati unutar eventualne reforme kompletnog bh pravosuđa, a strane sudaca mogu biti zamijenjene domaćim samo u sklopu šire ustavne reforme, kojom bi se garantiralo funkcioniranje BiH bez bojkota i blokada.

7. Pozdravljamo odluku Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH donesenu konsenzusom probosanskih stranaka kojom se odbija poziv Narodne skupštine entiteta RS za definiranje tzv. «granične linije». Po Aneksu II Dejtonskog mirovnog sporazuma ne postoji nikakva granica između entiteta, već samo međuentitetska linija koja ima isključivo administrativni značaj poput linija koje dijele kantone ili općine, a sloboda kretanja ljudi, roba,kapitala i usluga je zagarantirana kroz cijelu BiH.

8. Ukoliko se nastavi destabilizacija prilika, pozivamo Visokog predstavnika da iskoristi bonske ovlasti i smijeni sve one koji pokušajem rušenja ustavnopravnog poretka narušavaju mir i stabilnost.

9. Pozivamo Visokog predstavnika da ukoliko poništi odluke Narodne skupštine entiteta RS o dodjeli odlikovanja Radovanu Karadžiću i drugim osuđenim ratnim zločincima.

10. Pozivamo Tužiteljstvo BiH na čelu sa glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić da konačno počnu raditi svoj posao. Tužiteljstvo BiH je dužno sankcionirati one koji sudjeluju u rušenju ustavnog poretka BiH i neizvršavanju odluke Ustavnog suda BiH. Toleriranje protuzakonitih radnji je također protuzakonito djelo. Klub zastupnika SDA u Zastupničkom domu parlamentarne skupštine BiH će pozvati ostale klubove da se protiv Milorada Dodika i Željke Cvijanović podnese odgovarajuće kaznena prijava.

11. Pozivamo članove VSTV-a da pokrenu procedure smjene Milana Tegeltije zbog prisustva paradržavnom političkom skupu kojeg je organizirao Milorad Dodik, a čiji je cilj rušenje ustavnog poretka u Bosni i Hercegovini. Predsjednik VSTV-a je već odavno izgubio profesionalni kredibilitet i nedopustivo je da se takva osoba, pod direktnom kontrolom Dodikovog SNSD-a, uopće nalazi u pravosudnom sustavu, a pogotovo na čelu VSTV-a.

12. Pozivamo HDZ BiH da predlaganjem predsjednika Federacije BiH pokrene proces uspostave izvršne vlasti u Federaciji BiH, te da se time omogući otvoren i iskren dijalog o izmjenama izbornog zakonodavstva, poštujući presude Europskog suda za Ljudska prava. Također, očekujemo da HDZ ispravno procijeni aktualni povijesni trenutak i ne svrstava se na stranu generatora krize.

13. Pozivamo sve političke aktere u Bosni i Hercegovini da se striktno pridržavaju Ustava, poštuju princip vladavine zakona i prestanu sa generiranjem kriza. Posljedica političkih kriza je odlazak mladih ljudi, izostanak stranih investicija, zaustavljanje rasta ekonomije i pad životnog standarda, što nikome u Bosni i Hercegovini neće donijeti dobro. Umjesto toga, potrebno je da se svi posvetimo ispunjavanju uvjeta iz Mišljenja Europske komisije, kako bismo ubrzali put BiH prema Europskoj uniji, te provođenju Programa reformi na NATO-putu.

Poskok.info

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply