Tko je oskrnavio spomenik u Čelebiću? / VIDEO

Skrnavljenje spomen-obilježja u selu Čelebić, podignutog u znak sjećanja na više od 400 livanjskih Srba koje su snage NDH ubile 1941, uznemirilo je kako mještane tako i cjelokupnu javnost, objavila je Federalna televizija navodeći kako su istražne radnje u tijeku.

Sve do prošlog vikenda u Livnu i Hercegbosanskoj županiji unazad nekoliko godina nije se dogodilo nijedno kazneno djelo ili prekršaj vezan za izazivanje mržnje, vrijeđanje ili omalovažavanje vjerskih i nacionalnih osjećaja građana.

A onda odjednom dva, u Tomislavgradu vrijeđanje službenika Islamske zajednice, a u Čelebiću skrnavljenje spomen-obilježja. ”Što se tiče Tomislavgrada, isti dan po saznanju za taj prekršaj pronašli osobu, a što se tiče Čelebića mi smo 17. siječnja zaprimili dojavu, na mjesto događaja izišli su policijski službenici PU Livno, napravili su očevid i sad se poduzimaju određene operativne radnje”, rekao je za FTV Ivica Vrdoljak, glasnogovornik MUP-a HBŽ-a.

FTV podsjeća kako je spomen ploča u Čelebiću i ranije bila na udaru vandala, točnije 2017. kada je razbijena. Uz to što su tada, a i sada obitelji umrlih i stradalih uznemirene i povrijeđene, takva nedjela ni u kom slučaju ne doprinose zajedničkom životu stanovnika Livna, mišljenje je ovdašnje Koalicije za borbu protiv mržnje.

 

”Koalicija ‘Uvažavanje’, kao i svakog puta do sad, osuđuje govor mržnje koji u našem složenom bh. društvu ne doprinosi izgradnji povjerenja i mislimo da je naša dužnost da dignemo svoj glas protiv takvog remećenja i mira pokojnika i uništavanja nečega što je drugima sveto”, poručuje Dalmir Mišković, član Koalicije protiv mržnje „Uvažavanje“ Livno.

Za razliku od Koalicije i Vlade HBŽ-a koja je oštro osudila skrnavljenje spomen obilježja iz Drugog svjetskog rata, te od nadležnih tijela zatražila poduzimanje mjera za pronalazak i kažnjavanje počinitelja, u Čelebiću nitko od kontaktiranih mještana nije smogao dovoljno građanske hrabrosti javno istupiti.

Sigurni su da to nije učinio nitko iz sela u kojemu su tragovi rata i danas itekako prisutni.

Bljesak.info

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply