Tko su potencijalni kandidati za gradonačelnika Livna?

Na lokalnim izborima koji su se trebali održati 4. listopada, a odgođeni su za 15. studenog, birati će se novi sastav Gradskog vijeća Livna i novi gradonačelnik.

Do sada najjača stranka u ovome gradu, HDZ BiH od prošlih je općih izbora pretrpjela nekoliko lomova.

Iz članstva su isključeni deseci članova, od kojih su neki ministri u županijskoj vladi, a došlo je i do odlaska pojedinih vijećnika gradskog vijeća u druge stranke.

Loš rezultat na izborima, kao i gotovo dvogodišnji sukob na relaciji Livno – Tomislavgrad u ovoj stranci su ostavili teške posljedice.

Politička situacija od prošlih lokalnih izbora 2016. dramatično se promijenila.

NOVE STRANKE NA SCENI

Na sceni su se pojavile dvije nove stranke s velikim ambicijama. Bivši premijer vlade Hercegbosanske županije Draško Dalić osnovao je Županijsku neovisnu listu s kojom je 2018. ušao u županijsku skupštinu, a već su istaknuli i svoga kandidata za gradonačelnika Livna.

Ministar u vladi Hercegbosanske županije i bivši predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Ivica Brešić nakon isključenja iz ove stranke osnovao je ogranak Hrvatske republikanske stranke u Livnu i sprema se na samostalan izlazak za gradsko vijeće, dok ostaje za vidjeti hoće li ta stranka imati kandidata za gradonačelnika.

Hrvatska lista za Livno koja je u ovom sazivu gradskog vijeća imala tri vijećnika ne pokazuje ambicije za izlazak na izbore s ozbiljnijom listom, a kao i 2016. sigurno neće imati kandidata za gradonačelnika.

HDZ 1990 je na prošlim lokalnim izborima kandidirala profesora Božu Perića za gradonačelnika, a nakon izbora je optuživala HDZ BiH za krađu glasova.

Na tim izborima Luka Čelan (HDZ BiH) je tijesno pobijedio Perića, a izbore su obilježile brojne neregularnosti.

Primjerice, u nekim naseljima je izlaznost bila preko 90%, dok je kandidat HDZ-a BiH u njima dobio preko 80% glasova, dok je na razini cijelog grada izlaznost bila tek 39%.

Zbog svega toga, očekuje se da će ‘devedesetka’ ponovno kandidirati Božu Perića te pokušati spriječiti izborne malverzacije i preuzeti ovu poziciju.

Luka Čelan gradonačelnik je Livna od 2004. godine te je u potpunosti neizvjesno hoće li ga stranka podržati u utrci za peti mandat.

Doduše, takva neizvjesnost je postojala i 2012. i 2016. godine, ali sada se HDZ BiH suočava s raskolom i prijeti joj gubitak te pozicije.

Kao protukandidat Luki Čelanu u stranačkoj nominaciji za kandidata sve se češće spominje Saša Grabovac, kolega Bože Perića i ravnatelj livanjske strukovne škole.

On se pokazao kao uspješan kadar HDZ-a BiH te je od dolaska na ovu dužnost preobrazio školu obnovom školskih zgrada, ali i reformom školskog programa koji sada više priprema učenike za tržište rada.

Gradski odbor stranke tek treba donijeti konačnu odluku, a vjerojatno je da će se pri tome pojaviti i još neki kandidati.

UTJECAJ BORJANE KRIŠTO

Nesumnjivo, velik utjecaj na odluku gradskog odbora imati će i Borjana Krišto, zamjenica predsjednika ove stranke.

Županijska neovisna lista već spomenutog bivšeg HDZ-ovca Draška Dalića još je početkom svibnja predstavila svoga kandidata za gradonačelnika.

Radi se o profesoru Dinku Periši, bivšem članu HDZ-a BiH i bivšem ravnatelju livanjske Gimnazije.

Ostaje za vidjeti ambicije Hrvatske republikanske stranke i njezina predsjednika u Livnu Ivice Brešića te hoće li se on kandidirati za ovu poziciju.

Pravaške opcije i nekad jaki Boljitak, kao i HSS gotovo su nestale i u prošlom sazivu nisu imale niti jednog vijećnika pa se od njih i ne očekuje dobar rezultat.

SDP i DF love glasove kako Hrvata, tako i Bošnjaka te ostaje za vidjeti na koji će način izaći na ove izbore, ali je gotovo sigurno da nemaju kapacitet za borbu za gradonačelničku poziciju.

SDA u Livnu tradicionalno nema kandidata za gradonačelnika i suvereno uzima većinu bošnjačkih glasova u ovom gradu.

Kako god bilo, izborna kampanja će biti zanimljiva, a ako se obistini kao točna informacija o kandidaturi Bože Perića (HDZ 1990) i Saše Grabovca (HDZ BiH), uz sigurnog kandidata Dinka Perišu (ŽNL) mogli bismo imati izbor između trojice profesora.

Bild.ba/T. Soldo

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply