Tomislavgrad: Osam mladića osuđeno zbog napada na džamiju

Optužnica je mladiće teretila za kazneno djelo “Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti”.

Tomislav Pavković (1987), Ante Tokić (1989), Ivan Petrović (1987), Jako Jakovljević (1988), Marko Gavran (1992), Mario Zlomislić (1991), Slavko Ivanković (1990) i Josip Pavković (1990), osuđeni su uvjetno na po godinu dana zatvora s rokom kušnje od dvije godine, piše Dnevni list. Kazna se, dakle, neće izvršiti ako spomenuti u naredne dvije godine ne počine neko novo kazneno djelo. Presuda im je izrečena u Općinskom sudu u Livnu.

Prema presudi, stranke imaju pravo na žalbu. Optužnica je navedene teretila za kazneno djelo “Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti”. Prema navodima iz optužnice, ova grupa mladića je u noći 14./15. kolovoza 2015. godine konzumirala alkohol u većem broju ugostiteljskih objekata na području Posušja, a potom su se dogovorili da odu u selo Omerovići kod Tomislavgrada kako bi ‘dignuli džamiju u zrak’ i prestrašili tamošnje stanovnike. Kupili su bocu plina koja se koristi u domaćinstvima i potom su se s dva vozila uputili ka Omerovićima.

Zaustavili su se ispred džamije te su ispred ulaznih vrata dvorišta džamije ostavili plinsku bocu iz koje su povremeno ispuštali plin. U međuvremenu su staklenom bocom razbili zadnje vjetrobransko staklo na vozilu Passat u vlasništvu Seme Nuhić, a nakon toga su se vozilima odvezli ispred kuće Zajima Đulića. Uz galamu, mještanima su psovali “balijsku majku” te im upućivali prijetnje govoreći “gotovi ste”.

Napali su Zajima i Zijada Đulića te razbili vjetrobransko staklo na vozilu Mercedes vlasništvo Zajima Đulića. Dalje su u svom pohodu razbili prozor na kući Alije Rahmanovića.

Bljesak.info