TOMISLAVGRAD / Započet pregled posmrtnih ostataka više osoba

Ukrugu Gradskog groblja Karaula, po nalogu Tužiteljstva BiH i uz naredbu Suda BiH, započet je pregled posmrtnih ostataka, radi izuzimanja DNK uzoraka a radi identifikacije posmrtnih ostataka. Prilikom pregleda i obrade, do sada su pronađeni posmrtni ostaci ljudskog porijekla više osoba za koje se pretpostavlja da su žrtve iz proteklog rata, a točan identitet će biti utvrđen DNK analizom.

 

Posmrtni ostaci bit će prevezeni u prostorije Gradskog groblja u Travniku, gdje će biti nastavljen proces sudsko-medicinske obrade i identifikacije. Uz istražitelja Posebnog odjela za ratne zločine, na terenu nalaze se i predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP), kao i policijski službenici MUP-a Herceg – bosanske županije.

 

Identifikacije i pregledi posmrtnih ostataka koji su pronađeni, važni su koraci u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba, te smanjenu broja nestalih osoba za kojima se traga. Predstavnici Tužiteljstva Bosne i Hercegovine sudjeluju u procesima ekshumacija, traženja nestalih i identifikacija na lokacijama širom Bosne i Hercegovine.

www.vecernji.ba