Tragedija u Beogradu: U vrtiću preminulo jednogodišnje dijete

Dijete staro godinu dana preminulo je u utorak u vrtiću na Novom Beogradu.

Prema prvim informacijama, građani su oko 13:30 sati u vrtiću vidjeli policiju i Hitnu pomoć.

Sindrom iznenadne smrti?

Policija je obavila očevid. O slučaju je obaviješteno Više javno tužiteljstvo, a prema neslužbenim informacijama, tijelo djeteta bit će poslano na obdukciju, kako bi bio utvrđen točan uzrok smrti, prenosi Jutarnji.hr.

Pedijatar dr Saša Milićević govoreći u emisiji “Jutro na Blic” kaže da će se tek ispitivanjem utvrditi šta je uzrok smrti djeteta iz novobeogradskog vrtića.

poster
Naveo je da postoji mogućnost da je u pitanju sindrom iznenadne smrti, što je jedna od najtraumatičnijih situacija u medicini.

“Sindrom iznenadne smrti javlja se kod djece od godinu do 3 godine. To se događa svuda. Obično se javlja kod muške djece, češće se javlja kod djece koja su ranije rođena, kod djece koja su imale malu težinu na rođenju, dakle ispod 2,5 kg. Zatim događa se kod djece čije su majke u trudnoći pušile 10 cigareta, što za 4 puta povećava šansu za sindrom iznenadne smrti”, kaže dr Saša Milićević.

Spavao pa počeo povraćati

“Ne postoji nijedan znak da li bi neko dijete moglo imati iznenadnu smrt. Čak i obdukcija pokaže dobre analize”, tvrdi dr Milićević.

“Jedna od preventivnih mjera je da beba spava na tvrdoj podlozi, da ne spava na trbuhu, da nema puno igračaka, ni plišanih, da nema puno jastučića jer to može ometati disanje. Djeca ne bi trebala spavati s roditeljima, pogotovo ako roditelji koriste sedative, ako su alkoholizirani ili ako su previše umorni. Beba treba spavati pored, u svom krevetu, pored roditelja”, ističe dr Milićević.

Kaže kako se kroz svoje medicinsko iskustvo više puta susretao s ovakvim situacijama.
“Zaista je dramatično i za sestre i za doktore, naravno i za roditelje jer dovedu dijete koje je bilo apsolutno zdravo. Ovo su potpuno zdrava djeca koji iz nekog razloga prestanu disati”, kaže dr Milićević za “Jutro na Blic”.

Podsjećamo, dječak je, dok je boravio u vrtiću na Novom Beogradu, spavao, probudio se i počeo povraćati. Nakon toga je preminuo.

Večernji.ba