Trebinje tuži generala: Gotovina osumnjičen za ubojstvo 24 civila u Livnu

MUP Republike Srpske podnio prijavu za zločine u Livnu. Izvješće se odnosi na događaje od travnja do listopada 1992. Kao zapovijednik HVO, Ante Gotovina je planirao, i zapovijedio napade na Livno

POLICIJSKA uprava Trebinje podnijela je izvješće Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv Ante Gotovine (62), umirovljenog generala Hrvatske vojske, zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u općini Livno.

Jovana Cvijetić, portparol PU Trebinje, kaže da je izvješće podneseno zbog postojanja osnova sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv čovječnosti.

– Prijavljeni je kao zapovijednik Hrvatskog vijeća odbrane kršio pravila međunarodnog humanitarnog prava, prvenstveno odredaba Ženevskih konvencija za vrijeme oružanog sukoba u BiH na području Livna tijekom 1992. godine – rekla je Cvijetićeva.

Kako saznaju “Novosti”, Gotovina se po zapovijednoj odgovornosti tereti za ubojstva najmanje 24 civila srpske nacionalnosti.

– Izvješće se odnosi na zločine koji su počinjeni u općini Livno u periodu od travnja do listopada 1992. godine. Gotovina se tereti da je kao zapovjednik HVO planirao, podsticao, naređivao i pripremio napade na Livno – kaže izvor blizak istrazi.

– Kao posljedica tih intervencija uhićeno je 250 osoba srpske nacionalnosti koje su odvedene u logor u Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić” u Livnu, dok je njihova imovina zapaljena i opljačkana, a najmanje 24 civila su ubijena.

On pojašnjava da je Gotovina kao zapovjednik propustio da spriječi ubojstva civila, pljačku i paljenje njihove imovine.

Prijava protiv Gotovine dostavljena je Tužilaštvu BiH u formi dopune izvješća, jer je MUP Republike Srpske protiv njega već podnio dvije prijave za zločine, koji nisu bili obuhvaćeni haškom optužnicom po kojoj je prvo osuđen, a zatim pravosnažno oslobođen krivice.

Inače, po tim prijavama, Tužilaštvo BiH nikada nije postupilo. Čak su krajem prošle godine priopćili da nemaju otvorenih istraga protiv Gotovine i da on nema status osumnjičenog.

Ipak, u Tužilaštvu su potvrdili da “postoji predmet koji se nalazi u fazi prijave, a formiran je na osnovu izvješća MUP RS iz 2006. godine”.

HRVATSKA ŠTITI ZLOČINCE

Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih u RS, kaže da Tužilaštvo BiH nije podiglo nijednu optužnicu za zločine nad Srbima u zapadnokrajiškim općinama, koje su počinili HVO i Peti korpus takozvane Armije BiH.

– Protjerano je 120.000 i stradalo je 1.600 Srba, a za to nitko nije odgovarao. Protokoli između tužilaštava su mrtvo slovo na papiru jer Hrvatska ne postupa po zahtjevima Tužilaštva BiH za prikupljanje dokaza i ne želi da izruči, niti da procesuira svoje državljane – rekao je Kojić.

Novosti.rs

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply