Trebinjski par izdržao u braku samo tri dana!

Vjenčanje bi za svaki par trebalo biti kruna ljubavi i početak novog, zajedničkog poglavlja u njihovim životima.

par

Nerijetko se, međutim, događa da i parovi s dugogodišnjim vezama već prvih dana nakon vjenčanja shvate da su za životnog saputnika odabrali pogrešnu osobu.

Mnogi u takvim slučajevima do odluke o razvodu istrpe nekoliko mjeseci nakon vjenčanja, ali ima i onih koji bračni staž mjere danima.

Knjiga rekorda

Takav jedan slučaj zabilježen je u Trebinju, gdje su se mladenci vjenčali u subotu, a zahtjev za razvod podnijeli već u narednu srijedu. U braku su uspjeli živjeti samo tri dana! Razlozi za ovaj čin ostali su tajna za javnost.

Vaso Čihorić, trebinjski matičar, kaže da zna za taj slučaj, ali pojašnjava da do zakonitog razvoda nije moglo tako brzo doći.

– Mladenci su ubrzo prestali živjeti zajedno, ali do sudskog razvoda je vjerojatno prošlo i nekoliko mjeseci – ističe Čihorić.

Psiholog Čedomir Novaković, komentirajući za Dnevni avaz kratkotrajne brakove, kaže da je trebinjski slučaj za Ginisovu knjigu rekorda.

– To me asocira na brak iz inata, pasjaluk ili neki revanšizam, što se i prije dešavalo. Poznati su i meni primjeri da su brakovi pucali ubrzo nakon vjenčanja, i to većinom poslije bračnog putovanja – kaže Novaković.

I Semberci imaju slučaj sličan trebinjskom. Kako je potvrdila šefica Matičnog odsjeka u Bijeljini Dragana Ljubojević, jedan bračni par se na razvod odlučio 12. dan nakon vjenčanja.

– Taj brak je počeo velikom svadbom i veseljem i ništa nije ukazivalo na to da nešto nije uredu. Nismo saznali razloge razvoda nakon tako kratkog vremena – govori Ljubojević.

Prema njenim riječima, takvi slučajevi ipak ne utječu na broj vjenčanja, kojih ima i po nekoliko u tjednu.

Odbjegla nevjesta

Kada bi jedna priča iz Krajine bila službeno potvrđena, titula za najkraći bračni staž pripala bi mladencima iz okoline Bihaća. Priča kaže da par nije dočekao ni mrak, jer je mlada pobjegla sa svadbenog veselja.

Druga priča kaže da se djevojka koja je s roditeljima živjela u Njemačkoj i tu se zabavljala s Nijemcem ipak, na insistiranje roditelja, udala za „našeg”. Svadba je organizirana u BiH, ali je djevojka odlučila da sa slavlja nakon vjenčanja u jednom hotelu pobjegne sa zabranjenom ljubavi, koji je došao po nju u BiH.

Navodno je i ostavila pismo na graničnom prijelazu Izačić, u kojem je navela da je pobjegla dobrovoljno i da je ne traže. Još je roditeljima, navodno, poručila da je udajom ispunila njihovu želju, a sada ispunjava svoju.

I Čihorić kaže da je ranije čuo za slučajeve kada je mladenka pobjegla s vjenčanja, ali da se to nije desilo ni na jednom vjenčanju koje su obavili on i njegovih petero kolega matičara u Trebinju.

Sve je manje istinske ljubavi

Psiholog Čedomir Novaković ističe da je opći trend u BiH da brakovi sve češće pucaju.

– Sve pokazuje da će sve manje biti čvrstih, a sve više brakorazvodnih parnica od objektivnih do potpuno bizarnih razloga. Sve manje je istinske ljubavi. Sve ovo ukazuje na onu narodnu poslovicu: “Samo se još sirotinja voli, sve je drugo rentirano” – kazao je Novaković.

https://www.hercegovina.info