Treći entitet kad-tad: Kako je govorio Dragan Čović?

“Siguran sam da će se hrvatski entitet dogoditi, kad-tad. Hoću li ja to dočekati, to ne znam”, rekao je čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović davnog 12. studenog 2011. godine. Tada je dodao da hrvatska politika očekuje rješenje kroz jednu federalnu jedinicu, koja bi imala svoje sjedište u Mostaru, te ocijenio da je to u prilog stabilnosti europske BiH.

“Kada će do nje doći, sasvim je svejedno, ali što prije se oslobodimo tih tereta, moći ćemo normalno razmišljati u uvjerenju da ne može brojniji narod, samo zato što je brojniji, uništiti onog drugog”, naglasio je Čović 2011. za “Nezavisne novine”. Istaknuo je da su već tada Milorad Dodik i on razgovarali o tome da BiH mora dobiti novu normu, ”jer bez toga opet nemamo pravne države”.

Ipak, Dragan Čović je u intervjuu za Klix.ba objavljenom 16. siječnja 2021., dakle deset godina kasnije, otkrio kako nije tražio treći entitet. “Pa da sam ga želio i zagovarao, do sada bih ga imao. Ono što ja zagovaram je transparentnost i ono što je u interesu svakog građanina BiH. To što tome netko različitim spinovima daje drugu dimenziju, pa kada ja nešto kažem onda je to kao treći entitet”, kazao je Čović.

Bljesak.info