Tri desetljeća skupljao ‘sitniš’, sve ostavio obitelji u oporuci

NJEMAČKA: Obitelj pokojnog kamiondžije nije ni slutila što će im ostaviti u oporuci. Naime, strastveni skupljač kovanica u 30 je godina skupio pravo malo bogatstvo…

lova

Jedan vozač kamiona iz Oldenburga, grada na sjeveru Njemačke, skupljao je kovanice punih 30 godina, a većinu je pakirao u plastične vrećice.

U to je vrijeme njemačka valuta još uvijek bila marka, a sakupljeni novčići najmanjih apoena od jednog ili dva pfenniga.

Kad je u vozač u svibnju ove godine preminuo, njegova obitelj je naslijedila preko milijun kovanica, ukupne težine dvije i pol tone. Tolika količina ‘metala’ zadala im je više brige nego radosti.

Uvođenjem eura kao službene valute, Njemačka je postala jedna od zemalja koje su odlučile kako će dosadašnja valuta njemačka marka i dalje imati vrijednost, odnosno da će se u neograničenom roku moći zamijeniti za euro.

Zahvaljujući tome obitelj pokojnog kamiondžije dobila je priliku iskoristiti naslijeđeni novac, prenosi The Times.

Vrećice prepune kovanica članovi obitelji odnijeli su u obližnju banku, koja je taj novac proslijedila državnoj Središnjoj banci, čiji je djelatnik Wolfgang Kemereit morao prebrojati sve novčiće kako bi se saznalo o kolikom iznosu se radi.

– Svaka kovanica je prošla kroz moje prste, ali ja volim to raditi pa mi nije predstavljalo problem – rekao je Kemereit, koji je kovanice brojao šest mjeseci.

Kad je brojanje završilo, priopćio je obitelji da su naslijedili ukupno oko 16.000 njemačkih maraka, odnosno 8 tisuća eura.

24 sata