Tri slučaja hripavca u SKB Mostar

”Na Klinici za dječje bolesti SKB Mostar do sada smo imali tri bolnička slučaja hripavca bez komplikacija, očekivanog kliničkog tijeka i nažalost jedan smrtni slučaj dvomjesečnog dojenčeta…”

”Na Klinici za dječje bolesti SKB Mostar do sada smo imali tri bolnička slučaja hripavca bez komplikacija, očekivanog kliničkog tijeka i nažalost jedan smrtni slučaj dvomjesečnog dojenčeta koje nije bilo cijepljeno te je imalo drugih prirođenih komorbiditeta”, rekla je za Bljesak.info Marija Novaković Bošnjak, predstojnica Klinike za dječje bolesti SKB Mostar. Ovi podaci se odnose na posljednjih par mjeseci te trenutno na Klinici za dječje bolesti nemaju niti jedno oboljelo dijete od hripavca.

PCR metoda

Istaknula je kako se bolest se dokazuje laboratorijskim nalazima i mikrobiološkom obradom krvi, te da u SKB Mostar dijagnozu potvrde PCR metodom.

Veće prisustvo bolesti zabilježeno je u zadnje vrijeme u susjednoj Hrvatskoj u kojoj je od hripavca do sada oboljelo 2312 osoba, a najbrojniji su mladi u dobi od 10 do 14 godina.

Po broju oboljelih prednjači Grad Zagreb te Splitsko-dalmatinska županija, izvijestio je ranije k Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

U HZJZ-u je do sada testirano 5342 pacijenta od čega je oko 35 posto bilo pozitivnih, naveli su u priopćenju.

Ističu i kako je ovo najveći broj oboljelih od hripavca u Hrvatskoj u posljednjih 40 godina te upozoravaju da su najugroženija novorođenčad i dojenčad kod kojih bolest može biti vrlo teška, a u pojedinim slučajevima i smrtonosna.

Za djecu koja su primila sva potrebna cjepiva bolest nije opasna, a u većini slučajeva nema ozbiljnijih komplikacija.

Večernji.ba