Troje djece migranata primilo infuziju u livanjskoj bolnici

Dvadesetdvoje migranata, uglavnom iz Sirije, danas popodne vraćeno je u Salakovac, odakle su preko Mostara došli do Livna u pokušaju da se domognu Hrvatske. Prva riječ odraslima koju izgovore je „Kroejša“. Oni samo žele preko Hrvatske dalje na Zapad.

U vraćenoj grupi, uglavnom mlađih ljudi i žena, je i desetero djece, od čega nekoliko sasvim malih, od kojih je troje u livanjskoj bolnici moralo primiti infuziju, jer su bili u lošem stanju. Koliko je zbrke u BiH u vezi s izbjeglicama, posvjedočila je i činjenica da se čak nije ni znalo ko treba platiti 54 KM za infuzije za troje djece, što im je traženo na Odjelu pedijatrije.

Svi su se osjećali nenadležnim od bolnice do lokalnih, županijskih i državnih organa, u situaciji kad je desetak specijalaca dežuralo pored izbjeglica na autobusnom kolodvoru dok se ne vrate djeca s infuzije kako bi ih sviju kombijima IOM-a prebacio u Salakovac.

Ovu grupu izbjeglica obišla je delegacija MIZ Livno, a među njima je bio i livanjski imam Edin ef. Alić iz Bratunca, koji je kao dijete u posljednjem ratu, nakon što mu je ubijen otac, s majkom, nešto starijim bratom i ostalim Bratunčanima i Srebreničanima bježao prema Tuzli.

Posljednjih dana svakodnevno se mogu na kolodvoru vidjeti po nekoliko arapskih izbjeglica, a zabilježeni su slučajevi njihovog hvatanja na Dinari od Granične policije Hrvatske i BiH.

Ale Kamber, Livno – Dnevni Avaz