Trostruki ubojica iz Livna završio na psihijatriji: Opasan po sebe i okolinu

niče

Sudsko vijeće Županijskog suda Livno u predmetu protiv optuženog Ante Niče objavilo je presudu kojom mu se određuje prisilni smještaj u psihijatrijskoj zdravstvenoj ustanovi u trajanju od šest mjeseci, i to od dana pravomoćnosti rješenja.

Ante Niče (35) iz Suhače kod Livna optužen je za ubojstvo majke Luce (66), gluhonijemih brata Matka (46) i snahe Sandre (44), koje se dogodilo 30. listopada 2015. godine u večernjim satima u Suhači kod Livna.

Poremećaj ličnosti

Kako nam je pojašnjeno iz Suda, na glavnoj raspravi svoj nalaz i mišljenje dao je vještak, dr. Salih Terzić, koji je naveo da je Niče počinio kazneno djelo u stanju smanjenje uračunljivosti, ali ne do bitnog stupnja. Dr. Terzić je naveo da se radi o disocijalnoj osobi s poremećajem ličnosti, a njegovom nalazu se usprotivila obrana te je naloženo drugo vještačenje.

– Iz nalaza i mišljenja tima vještaka s prof. dr. Abdullahom Kučukalićem na čelu, odnosno, njihovog zaključka proizlazi da je kod optuženika uračunljivost u vrijeme izvršenja djela bila potpuno isključena, odnosno, da je bio neuračunljiv te da je, s obzirom na njegovo stanje i progresiju, opasan i za sebe i za okoliš i potrebno ga je smjestiti u zdravstvenu ustanovu – rečeno nam je iz Suda.

S obzirom na takva dva nalaza vještaka tijekom postupka, Sud je proveo dodatno vještačenje po timu vještaka s prof. dr. Mirom Klarićem na čelu. On je proveo vještačenje promatranjem na Klinici iu svom pismenom nalazu, kao i na glavnoj raspravi izjavio da su suglasni s nalazom i mišljenjem vještaka s prof. dr. Kučukalićem na čelu.

Priznao zločin

– Kako su ta dva nalaza bila identična, Sud je prihvatio njihove nalaze i mišljenje, nakon čega je doneseno rješenje. Nakon pravomoćnosti presude, nadležnom Općinskom sudu bit će dostavljen zahtjev za pokretanje postupka o prisilnom smještaju optuženog Niče u zdravstvenu psihijatrijsku ustanovu – kazali su nam u Sudu.

Trostruko ubojstvo članova obitelji Niče je izvršio kuhinjskim nožem s više uboda svakoj od žrtava, nakon čega je pobjegao. Stotine policajaca bile su u potrazi za Nicom, a trećeg dana u jutarnjim satima otkriven je u livanjskom selu Komorani, gdje se predao.

Ubojstva je počinio nakon povratka s izdržavanja jednomjesečne kazne zatvora u Mostaru zbog nasilja u obitelji. Majka Luca od 35 uboda i snaha Sandra od šest uboda su podlegle na licu mjesta, dok je Matko, zadobivši osam uboda, umro na putu prema splitskoj bolnici, ali je komšijama prije dolaska Hitne i policije kazao tko je počinitelj zločina, a što je Ante i priznao na ročištima.

Smještaj na Sokocu

Branitelj optuženog Goran Bradarić za ” Avaz ” je potvrdio da je za trostruko ubojstvo, umjesto zatvora, izrečena mjera obveznog liječenja u odgovarajućoj zatvorenoj neuropsihijatrijskoj ustanovi. Bradarić smatra da će, najvjerovatnije, biti upućen u ustanovu na Sokocu.

Spriječiti nova ubojstva

Ova presuda je donesena jer optuženi Niče, zbog teške duševne bolesti, može ugroziti svoj ili tuđi život i zdravlje i počiniti nova kaznena djela, jednako teška ili teža od onih koja je počinio. Zbog toga je njegovo smještanje u zdravstvenu psihijatrijsku ustanovu jedina mogućnost da se to spriječi.

Autor: M. SMAJKIĆ – A. KAMBER – DA