Trump tvrdi: Njemačka bi uskoro mogla prestati da postoji kao država

Njemačka bi uskoro mogla prestati da postoji kao država zbog eskalacije energetske krize, izjavio je bivši američki predsjednik Donald Trump.

On navodi da je svojevremeno upozorio Angelu Merkel da bi zavisnost Berlina od ruske energije mogla dovesti do “predaje”.

Kritike u Ohaju

Tokom skupa Republikanske stranke u Ohaju, Trump je kritizirao energetsku politiku Joa Bidena.

– Iako su za vrijeme mog mandata SAD postale neovisne u pogledu energije i na putu da postanu ‘potpuno dominantne’ u energetici, ispred Saudijske Arabije i Rusije, Biden je doveo Ameriku u poziciju da ‘moli za energente’ – rekao je Trump.

Trump je na skupu govorio i o “žalosnom stanju” u Njemačkoj.

Prema njegovim riječima, upozorio je tadašnju kancelarku Angelu Merkel da će plinovod Sjeverni tok 2, koji je trebalo Njemačku da snabdijeva ruskim plinom, učiniti Njemačku još ovisniju od uvoza ruskih energenata.

Bijela zastava

Trump je rekao da je poslao “bijelu zastavu predaje” Angeli Merkel kada je odbila da odustane od tog projekta.

– Ako 72 posto energije dobijate iz Rusije, evo bijele zastave, jer ćete se vrlo brzo predati – prepričao je Trump vlastito upozorenje Merkel.

Bivši američki predsjednik istakao je da se “Njemačka sada vraća staromodnim stvarima, uključujući ugalj”, unatoč prethodnim obećanjima da će realizirati zelenu agendu.

– Ali nemaju izbora, neće imati državu, neće im ostati zemlja – upozorio je Trump prije nego što se ponovo vratio na temu unutrašnje politike.

(Vijesti.ba)