Tufekčić poručio: Pripadnici Armije RBiH iz Livna nisu pobunjenici

Nakon današnjih zbivanja u Mostaru i sjednice Povjerenstva za usaglašavanje tekstova oba doma federalnog parlamenta govorio je predsjednik povjerenstva Jasenko Tufekčić.

“Moram naglasiti da smo se još jednom jednoglasno, a bilo nas je prisutno sedam od deset članova povjerenstva za usaglašavanje tekstova, dvoje je bilo opravdano odsustno, a jedan neopravdano odusutan, dogovorili jednoglasno da ostajemo pri stavu da ono što je usvojila i predložila federalna Vlada kao osnovni i temeljni zakon, sa amandmanima koji su usvojeni u Zastupničklom i Domu naroda, postane sastavni dio teksta, kao i sa amandmanima koji su usvojeni u oba doma u istovjetnom tekstu, da ostaju takvi kakvi jesu i oni su za Povjerenstvo usaglašeni”, rekao je Tufekčić.

On je rekao da će za provedbu usaglašenih amandmana biti potrebno dodatnih 200 milijuna maraka.

“Druga stvar koja je jako važna, s obzirom da se na osnovu ovih amandmana i procjene situacije da za provedbu ovih amandmana će trebati negdje oko 200 milijuna maraka, dogovorili smo da početkom narednog tjedna Povjerenstvo za usaglašavanje tekstova održi sastanak zajedno da premijerom, do premijerima, predsjednikom Federacije i dopredsjednikom kao i rukovodstvima oba doma parlamenta koji na kraju trebaju biti realizatori cijele ove priče”, kazao je.

Osim toga Tufekčić kaže da je dobio potvrdu i pozitivan od strane resornog ministarstva u vezi rješavanja statusa branitelja bošnjačke nacionalnosti iz Livna.

“U Livnu najveći dio Bošnjaka nije u poziciji da dođe do braniteljskih zakona zato što su nam zakoni o mobilizaciji živi. Dok su svi drugi branitelji danas demobilizirani jedino Bošnjaci Livna nisu demobilizirani. Oni imaju rješenja da su oružani pobunjenici protiv takozvane Hrvatske Republike Herceg Bosne. Dobili smo uvjeravanja od strane resornog ministarstva da će se u instrukcijama ispraviti napravda prema Bošnjacima Livna, to jeste da će naši ljudi kroz urede za obranu imati mogućnost da dobiju rješenja o demobilizaciji od 23.12.1995, da bi nam se otvorila vrata svih braniteljskih zakona i da možemo participirati braniteljska prava koja nam pripadaju, jer smo bili dio Oružanih snaga BiH. To nije uvjet za usvajanje zakona, to je resorno ministarstvo prihvatilo, i to je bio moj amandman kojeg sam danas kroz ovo Povjerenstvo potvrdio i još jednom dobio pozitivan stav resornog ministra za braniteljska pitanja”, rekao je Tufekčić.

(Vijesti.ba)