Tulumario s Paris Hilton, bio dečko Demi Moore. Nakon Međugorja odlučio sve darovati siromašnima i postao svećenik

Odrekao se svega nakon Međugorja: “Gospodin me nikada nije napustio”. Borba je gotovo odmah postao svjestan što njegov način života nosi, realnosti grijeha i pakla, ali i Božje moći da ga spasi. Doživio je prosvjetljenje savjesti

Kao stanovniku Beverly Hillsa i milijunašu prije svoje 40. godine, Scottu-Vincentu Borbi nije bilo neobično primiti poziv Paris Hilton na mobitel da dođe na zabavu u njezinu kuću, piše vjera.hr. Trebao je samo uzeti telefon, zgrabiti svoj Aston Martin i požuriti na novi događaj, gdje će mu sve biti nadohvat ruke. Nakon nekoliko godina i dalje želi imati sve u svojim rukama…, samo se njegova vizija tog “svega” promijenila. To više nisu novac, zabave i skupi automobili, to je komad kruha koji postaje sam Bog.

Milijunaš i ikona ljepote

Dovoljna je kratka pretraga na Googleu da vidite dokle je Borba poslovno mogao doći. Njegovo podrijetlo je, međutim, vrlo daleko od luksuznog i lakomislenog života kakav je nekoć vodio. Odgojen u katoličkoj obitelji i posebno posvećen Djevici iz Fatime, čak je razmišljao o svećeništvu dok je bio dijete. – Na misi mi je majka rekla da gledam u oltar i pitala me želim li biti čovjek u toj halji. Tko god da je svećenik bio, njegova je mantija blistala i znao sam da Bog stavlja u moje srce želju da postanem svećenik – kaže on za OSV News. Sjeća se da je Djevica uvijek bila prisutna u njegovu životu te da se prije nego što je postigao slavu i uspjeh, po kojima je poznat, molio tražeći od Nje da ga održi na površini cijelog života. Borba se nakon koledža preselio u Los Angeles u potrazi za uspjehom, s vjerskom praksom koja je bila zanemarena. Ali s vremena na vrijeme nastojao je obnoviti svoj odnos s Bogom, a putovanje do tamo bilo je jedan od tih trenutaka. Na putu mi je Bog dao milost da ugasim radio, spustim prozor i molim ga: “Oče, molim te, pomozi mi da ostvarim svoje snove. A ako ih ostvarim, dat ću ti svoj život i služit ću ti”, obećao je tada mladi Borba. Godine 2004. osnovao je Elf Cosmetics s Josephom Shamahom. Tvrtka sa sjedištem u Kaliforniji koja je postala referenca za kozmetiku i šminku za milijune žena srednje klase diljem svijeta. Kvaliteta je bila dobra, a njihova sjenila, olovke za obrve ili kreme za lice ne koštaju više od 15 eura. Na vrhuncu svog poslovanja Borba je postao odgovoran i za kozmetiku koja stoji više tisuća eura. Mila Kunis samo je jedan od primjera toga. Godine 2011. u povodu dodjele Zlatnih globusa Borba je glumici darovao jedan od svojih zvjezdanih tretmana za lice od dijamanata i rubina, čija je cijena iznosila 7000 dolara. Tvrtka je toliko zarađivala da su platili sedam milijuna dolara za reklamni spot od 30 sekundi na Foxu tijekom stanke posljednjeg Super Bowla. Borba nije imao ni 30 godina, a već je vodio i uspješne marketinške kampanje za neke od najznačajnijih kozmetičkih proizvoda na tržištu, kao što su Neutrogena, Sebastian, Joico, Murad i Hard Candy. Bio je toliko strastven prema kozmetici da je čak pristupio tom sektoru kao autor, objavljujući knjige kao što su “Skintervention” i “Cooking Your Way to Gorgeous”. Do tada je bio bogatiji i slavniji nego što je mogao zamisliti. S 38 hodao je s glumicom Demi Moore, vozio automobil Aston Martin, imao urede na Beverly Hillsu i kuću na plaži, praktički pokraj glumice i pjevačice Paris Hilton, koja ga je često pozivala na zabave u svoju vilu. Ali kako su njegova slava i bogatstvo rasli, nedavno je rekao za Aleteiju, uvjerenje da se osjeća duboko jadno također je raslo. U međuvremenu, svjedoči, cijelo to vrijeme njegove slave, njegova skromna obitelj svakodnevno se molila za njegovo obraćenje. – Bio sam na zabavi i osjećao sam se jako nesretno. Kao da sam bio prazan…

Preobraćenje

Bio sam tako umoran – priznaje Borba koji je u tom trenutku pogledao u nebo… i pomolio se: “Ako je ovo život, gdje je sve što radim to da se zabavljam…, ne mislim da je to život koji si stvorio za mene. Ali mogu se promijeniti samo ako mi pomogneš”. Odrekao se svega nakon Međugorja: “Gospodin me nikada nije napustio”. Borba je gotovo odmah postao svjestan što njegov način života nosi, realnosti grijeha i pakla, ali i Božje moći da ga spasi. Doživio je prosvjetljenje savjesti. “Pomozi mi… Ne želim više”, molio je Borba, što je bila iskrena molitva za providnost i pomoć. “I dao mi je obraćenje. To je bila milost Božja na meni. Naš me Gospodin nikada nije napustio”, zahvalno priznaje. Odlučan preispitati svoj način života, Borba je spakirao stvari, napustio svoju vilu i smjestio se u hotel. “Nisam želio biti u svojoj kući. Sve me podsjećalo na grijeh i rekao sam Bogu koliko mi je žao što sam ga uvrijedio”, sjeća se. Njegov sljedeći korak bio je napustiti Los Angeles i, malo-pomalo, riješiti se svog bogatstva. “U tom trenutku Bog me pozvao da odustanem od svega i mislio sam da to znači – od mojih automobila. Imao sam Aston Martin pa sam rekao: ‘U redu, Gospodine, prodat ću auto, dat ću novac za dobrotvorni rad i kupit ću kamion’”, prisjeća se. Drugom prilikom rekao je za Aleteiju da je nakon produbljivanja svog molitvenog života i putovanja u Međugorje odlučio “isprazniti račun” i sve donirati Marijinim obrocima te najbližoj bolnici za rak i siromasima. “Naš Gospodin je jasno rekao da voljeti Njega znači voljeti siromašne fizički i duhovno. I ja ću ispuniti Njegov zahtjev”, rekao je.

Sjemeništarac

Borba je priznao da mu je to pomoglo, ali nije bilo tako lako. “Bilo je jako teško odreći se svega. Samo Božjom milošću čovjek ili žena koji vode dekadentan život mogu se toga odreći. Nakon što sam se svega odrekao, više nisam znao tko sam. Žalio sam za svojim starim životom, ali držao sam se Boga da postignem ciljeve koje mi je On postavio. Ponizio me i nastavlja to činiti. Samo tada mogu vršiti Njegovu volju”, priznaje Scott. Borba je u 46. godini života donio odluku ispuniti obećanje dano prije više godina. “Bog me pozvao kad sam imao 10 godina. Jednostavno sam kasno prihvatio”, rekao je sadašnji sjemeništarac koji se priprema za svećenika u sjemeništu Saint Patrick, u biskupiji Fresno (Kalifornija).

Nakon nekoliko godina priprave, sa smijehom se prisjeća prvog susreta s ravnateljem za zvanja prije ulaska u sjemenište u njegovu luksuznom automobilu i odijelu kakvo si je malo tko mogao priuštiti. “Kad mi je otvorio vrata da mi poželi dobrodošlicu, pogledao me na trenutak prije nego što je uzdahnuo pa rekao: ‘Imam puno posla s tobom!’ Nikada nisam bio sretniji. Nikada nisam bio ispunjeniji radošću. Uz sve što mi svijet može dati, dao bih milijun puta da budem s Isusom. Nikada neću prestati govoriti o Božjem milosrđu i njegovoj ljubavi prema svoj svojoj djeci”, zaključuje budući svećenik.

Večernji.ba