Turiste u Hrvatskoj najviše pljačkaju državljani BiH

Sa svakom novom turističkom sezonom i porastom broja gostiju raste i kriminal u Hrvatskoj, pokazuju statistički podaci.

U takve radnje, uz domaće stanovništvo, nerijetko su uključeni i stranci, kao žrtve, ali i kao počinioci krivičnih djela.

Iako podaci Ministarstva unutrašnjih poslova za 2017. i 2018. godinu pokazuju određen pad broja krivičnih djela nad strancima, šira istraživanja na podacima jednog desetljeća pokazuju kako kroz sistemski razvoj turizma raste i kriminal, ali i osjećaj multikulturalizma koji razvija toleranciju spram pripadnika drugih nacija.

U 2018. godini najviše oštećenih gostiju bilo je iz Njemačke (653), Slovenije (392), Austrije (257), Bosne i Hercegovine (211), Srbije (81), Makedonije (30) i Crne Gore (7).

Krađe i teške krađe i prošle godine bile su najpopularniji oblik kriminaliteta nad strancima.

Policija upozorava da se krivična djela provode na najpopularnijim lokacijama određene turističke destinacije, u zavisnosti od toga gdje se nalazite, to jest koliko je popularno i upotpunjeno turističkim sadržajem.

Broj stranaca koji su počinili krivično djelo u 2018. godini bio je ukupno 1.579. Najviše kriminalaca bilo je iz BiH (321) i Srbije (201). Slijede Slovenci (85), Rumuni (74) i Bugari (66).

Od ostalih država iz bivše Jugoslavije Makedonci broje 31 krivično djelo, a Crnogorci 21.

Stranci se najčešće kriminalom bave u Splitsko-dalmatinskoj, Primorsko-goranskoj te Zagrebačkoj županiji.

Hercegovina.info