Turistički djelatnici iz Hercegovine 8. lipnja idu pred Parlament BiH

Zbog nedonošenja odluke o olakšanom ulasku turista u BiH na zadnjoj sjednici Vijeća ministara BiH, turistički radnici iz Hercegovine će 8. lipnja u 11 sati održati mirne prosvjede ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu. Ove informacije za Klix.ba je potvrdio tajnik Udruge turizma, hotelijerstva i iznajmljivača soba Međugorje (UTHIS) Ante Kozina nakon što su danas održali niz sastanaka i dobili podršku sa šireg područja Hercegovine. “Mi smo danas imali sastanak kod načelnik općine Čitluk i dobili podršku kao i gradonačelnika Grada Ljubuškog i Turističkog klastera Hercegovina, turističkih radnika Mostara i Čapljine i ostalih dijelova HNŽ”, kaže Kozina.

Zahtjevi su da Vijeće ministara napokon analizira i dopusti dolazak turista u BiH na osnovu četiri kriterija koja oni traže. “To su negativan PCR test ili potvrda o preboljenoj koroni ili potvrda o primljenom cjepivu ili negativan antigenski test, da na taj način otvorimo granice za dolazak stranih državljana u BiH, a isto tako da otvorimo i mogućnost našoj dijaspori da nesmetano dođu posjeti svoje obitelji”, objašnjava Kozina.

Ističe kako ovo nije stvar samo Međugorja ni Hercegovine nego čitave države, jer je ovo stvar opstanka svih ljudi koji se bave turizmom indirektno i direktno. Napominje da su među ostalima poljoprivredna i mesna industrija indirektno i direktno uključeni u turizam kao i drugi sektori. “Ne znam kakvu mi poruku šaljemo Europi i svijetu, i svim državama kada kažemo da osobe koje su cijepljene i preboljele Covid nisu dobrodošle u našu državu, dok se zemlje u okruženju otvaraju i omogućavaju nesmetan dolazak turista, čak štaviše financiraju i antigenske testove i daju cjepiva za turiste.

Od 1. lipnja na snagu stupa u Europskoj uniji zelena Covid propusnica, a to kod nas ne važi. Mi samo pitamo, zašto od nas prave rezervat u kojem ne vrijede stvari koje vrijede u čitavom svijetu'”, kaže Kozina. Podsjeća da turistički sektor 18 mjeseci nije ništa radio, a da su računi, rate kredite, kao i kamate stizali sve vrijeme, te da su mnogi turistički radnici napustili zemlju trbuhom za kruhom i da je ovo problem koji treba hitno riješiti.

“Želimo samo da BiH slijedi ono što rade i druge države i da nam se omogući da radimo”, zaključio je Kozina. Na kraju podsjeća kako ovaj potez nema nikakve veze s politikom i da se radi isključivo o borbi za opstanak i ostanak u BiH.

Bljesak.info