Turska invazija na Siriju krenula iz zraka i s kopna: Ubijeno 15 ljudi, najmanje osam civila, meta kuće i područja uz branu

Turski vojnici i njihovi sirijski saveznici danas su ušli na sjeveroistok Sirije u okviru ofenzive koju je Ankara povela protiv kurdske milicije koju podupiru zapadne zemlje, saopćilo je ministarstvo obrane Turske.

Kopnena ofenziva počela je u smjeru Tal Abjada koji kontrolira milicija Jedinice za narodnu zaštitu (YPG) na sjeveroistoku Sirije.

Najmanje 15 ljudi, među kojima osmero civila, ubijeno je u turskoj ofenzivi na kurdske snage na sjeveroistoku Sirije, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), dok je 40 osoba ranjeno.

Turska vojna operacija započela je zračnim napadima, nekoliko dana nakon što je američka administracija objavila da povlači svoje vojnike s pograničnog područja.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je kako je cilj turske ofenzive eliminacija “koridora terora” uz južnu tursku granicu, misleći pritom na borce kurdskih milicija, kao i omogućavanje povratka sirijskih izbjeglica iz Turske nakon uspostavljanja “sigurne zone” na tom području.

Cilj turske akcije je micanje kurdskih boraca s područja oko granice, a upravo su Kurdi bili ključni saveznik SAD-a u borbi protiv tzv. Islamske države. Nakon zračnih napada, uslijedit će artiljerijska paljba, otkrio je Reutersu turski sigurnosni izvor, nakon što su eksplozije pogodile grad Ras al Ain na sjeveroistoku Sirije.

Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima objavile su da su turski ratni avioni pogodili njihovu regiju i civilna područja, što je, kako navode, izazvalo golemu paniku među ljudima.

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply