Tužiteljstvo BiH traži kažnjavanje za zločine nad Srbima u Livnu tijekom 1992.

Tužilaštvo BiH zatražilo je od Sudskog vijeća da optužene Zdenka Andabaka, Muamira Jašarevića i Seada Velagića proglasi krivima za ratni zločin počinjen nad srpskim stanovništvom u Livnu 1992. godine i osudi ih sukladno zakonu.

tužilaštvo

Tužitelj Saša Sarajlić rekao je da su trojica optuženih počinila zločin protiv čovječnosti, koji uključuje progon srpskog stanovništva s područja općine Livno.

– Smatram da su ostvareni elementi ovog krivičnog djela, te da je u Livnu počinjen širok i sistematičan napad s ciljem etničkog čišćenja srpskog stanovništva. Napad, kao i nezakonita lišavanja slobode i mučenje dokazali smo iskazima svjedoka s glavnog pretresa i iz istrage – naveo je Sarajlić.

On je dodao da su optuženi znali za širok i sistematičan napad i da njihova djela čine dio tog napada.

Sarajlić je napomenuo da je Srbima oduzeto oružje u Livnu, te istaknuo da to nije opravdanje da ih potom zatvore u školu “Ivan Goran Kovačić” gdje su držani u nehumanim uvjetima, bez hrane, vode i mogućnosti obavljanja osobne higijene, prenosi Birn.

– Oštećeni su detaljno opisali dešavanja u Livnu, način na koji su uhićeni, mjesto na kojem su zatvoreni i ono što su preživjeli. Među njima su Draško Radivojiša, Stevan Ljubija, Blagoja i Ilija Lalić koji su i potvrdili da su svi zarobljeni bili civili i da u Livnu nije bilo vojne formacije sastavljene od Srba – podsjetio je tužitelj.

Tužiteljstvo BiH tvrdi da su svjedoci govorili istinu, a tužitelj Sarajlić je posebno istaknuo svjedoka Dejana Laganina koji je rekao da poznaje optuženog Andabaka i “zlikovca” Jašarevića.

Sarajlić je naveo da nije moguće da optuženi Andabak, kao zapovjednik vojne policije Hrvatskog vijeća obrane / HVO /, nije znao za uhićenja i maltretiranja u školi, kao i njegov zamjenik Muamir Jašarević, kojeg su svjedoci najviše spominjali.

Svjedoci su, kako je rekao, prepoznali i trećeoptuženog u nešto manjoj mjeri kao sudionika u odvođenju civila u prostorije gdje su ispitivani i mučeni.

On je napomenuo da su neki od civila uslijed premlaćivanja podlegli ozljedama, a da je određeni broj ubijen.

Osvrćući se na dokaze obrane, tužitelj je rekao da oni, uglavnom, potvrđuju optužnicu i prisustvo optuženih na kritičnim mjestima.

On je podsjetio da su optuženi Andabak i Jašarević prebacivali svu krivnju na izvjesnog šefa krim-službe Muhameda Ibrahimovića zato jer on nije u sudnici.

– Svjedočenja optuženih su unaprijed pobijena svjedocima Tužiteljstva BiH. U školi su se čuli krici i jauci i nije moguće da njih dvojica to nisu znala. Znali su, ali nisu poduzeli ništa da to spriječe i sankcioniraju, a i trećeoptuženi kao krim-policajac bio je vezan za prostorije škole – naveo je Sarajlić.

On je rekao da optuženi trebaju dobiti odgovarajuću kaznu za svoje postupke, kako se zlo koje se dogodilo više nikada ne bi ponovilo.

Obrana optuženog Andabaka iznijet će završne riječi 17. svibnja.

Blic.rs