Tužna priča iz Glamoča: Školske klupe sve su praznije, u gradu ostaju samo stariji

glamoč

U sklopu studentskih dana kulture i sporta koji će se u naredna tri dana odražati u centru “Safet Zajko” u revijalnom dijelu nastupili su mladi kulturno-umjetničkog društva “Budućnost” iz Glamoča.
Našu pažnju privukli su zanimljivnom narodnom nošnjom koja se veže izričito za ovaj kraj. Glamoč je po svojoj površini četvrta u općina u BiH.

Pažnju Avazovih novinara privukli su zanimljivnom narodnom nošnjom koja se veže izričito za ovaj kraj. Glamoč je po svojoj površini četvrta u općina u BiH, međutim iz ovog kraja odlazi svak ko može i ima gdje.
Kako je rekao Predsjednik Kud “Budućnost” Boris Lukajić u Glamoču po popisu stanovništa iz 2013. živi 3.800 stanovnika i kako ima je najveći problem upravo odlazak mladih.
– U osnovnoj školi imamo blizu 250 učenika, u a srednjoj školi stotinjak učenika. Najveći nam je problem odlazak mladih i relativno stara populacija stanovništava – rekao je Lukajić.
Također, Lukajić je istakao da su članovi “ Budućnosti” djeca sve tri nacije.
– Naše društvo broji 60-ero djece uglavnom iz osnovne škole. Mi smo prezadovoljni s obzirom na broj djece u Glamoču. Naše društvo je multietničko, imamo djece iz sva tri naroda i izvodimo koreografije sva tri naroda u BiH, družimo se i nemamo nikakvih problema. Mi smo mali primjer BiH – rekao je Lukajić.
Avaz.ba