U BiH najavljene žestoke oluje! ‘Najsnažnije oluje stvoriti će tornada’

Na generalnoj prognostičkoj karti Accuweathera se vidi da je po Italiji i zapadnom Mediteranu za očekivati prosječne temperature, a od Iraka, Sirije, preko Turske, Grčke, Makedonije, Srbije i BiH žestoke oluje.

Iako ćemo imati i sunce i visoke temperature, mogli bismo imati i brojne probleme ako se Accuweatherova karta pokaže točnom.
Meteorolog Tyler Roys izjavio je da vrućine neće pržiti kompletnu Europu. Jedno od područja koje će proći bolje nego ranijih godina bit će Skandinavija, i zbog normalnijih temperatura i zbog normalnijih količina oborina.

Prošlog ljeta tamo je palo manje od 50 posto prosjeka oborina, dok će ove to biti između 70 i 100 posto, što znači da ovog ljeta napokon ne bi trebalo biti užasnih naslova o požarima unutar sjevernog polarnog kruga. Vrućine ne bi trebale biti tako brutalne niti na Balkanu, ali uz vrlo gadnu cijenu; na potezu od Grčke sve do Srbije i Rumunjske na sjever, te Bugarske na istok, ovdje se predviđaju grmljavinske oluje.

“Ove oluje donijet će brojne gromove, poplave i razorne vjetrove s tučom. Najsnažnije oluje bit će u stanju stvoriti tornada”, kazao je Roys.

Grude.com