U Bihaću više od 3.000 migranata, bojimo se onoga što slijedi na proljeće

Situacija je što se tiče broja migranata u Bihaću ista kao i prošle godine, kazao je za Vijesti.ba gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić o aktueanoj situaciji s migrantima u ovom gradu.

“Isto je to da i dalje imamo migrante, a isto je i to da, nažalost,  jedini tko se nosi s tim problemom su građani Bihaća i gradska administracija uz pomoć županije i dalje nadležni državni organi, tu prije svega mislim na Vijeće ministara BiH, odnosno Ministarstvo sigurnosti”, kaže Fazlić.

On dodaje kako u odnosu na prošlu godinu postoji napredak po pitanju smještaja migranata, ali bi se problem mogao pojaviti ukoliko bi stigao novi val migranata.

“I dalje je teret na nama ovdje, a u odnosu na prošlu godinu sada imamo uređene lokacije gdje su smješteni migranti. U Bihaću ih sada ima sigurno više od tri tisuće, i bojimo se onoga što bi moglo da uslijedi na proljeće, jer mi se možemo nositi s određenim brojem, a sve preko tog broja izazvat će nam probleme kakve smo imali u rujnu i listopadu prošle godine kada je u jednom danu dolazilo u Bihać od 200 do 300 novih migranata. I onda je to zaista problem u gradu”, kaže Fazlić.

Kada je u pitanju sigurnosna situacija u Bihaću, gradonačelnik Fazlić ističe da je najveći pritisak na lokalnoj policiji.

“Iz pozicije građanina Bihaća mogu reći da je sigurnosna situacija u gradu, blago rečeno, pod kontrolom. Dakle, nema nikakvih većih ekscesa i problema, ali smo izloženi provalama objekata, krađama auta, to se dešava u većem stupnju nego što je bilo ranije. Bila je također jedna veća tuča interno između njih, tako da me je strah da se taj neki njihov interni problem ne prelije na grad. I tu je najveći pritisak na našoj policiji. Do sada se policija uspijevala nositi s tim”, napominje Fazlić.

Dolaskom proljeća i ljepšeg vremena ponovo se aktualizirala priča oko turističke sezone i opasnosti da ona bude lošija zbog straha gostiju od migranata.

“Prošle godine je bilo otkazivanja, ne znam kako će to biti ove godine. Vidjet ćemo”, zaključio je Šuhret Fazlić.