U Franjevačkom muzeju upriličena radionica Obrade vune u duhu tradicijskog sila

FRANJEVAČKI MUZEJ I GALERIJA GORICA LIVNO:

Sinoć je u prepunoj dvorani Franjevačkoga muzeja i galerije Gorica – Livno, s početkom u 19 sati, održana radionica Obrada vune u duhu tradicijskog sila.

Prije samoga početka članovi KUD-a Tribanj, s gospodinom Jurom Semrenom na čelu, uprizorili su nekoliko igrokaza vezanih za silo: čupanje vune, paočarka (večera pripremljena za čupalje) kojoj je prethodila molitva te udvaranje momka djevojci.

Posjetitelji su nakon toga pozvani da se uključe u proces obrade koji je započeo čupanjem vune, potom obradom na grebenima i gargašama i na kraju izrade same niti na preslici, preli ili kudilji.

Na zadovoljstvo svih u proces se uključio veliki broj posjetitelja. Djeca su dobila priliku po prvi put držati vunu u rukama, a odrasli i stariji koji su na taj način odrastali, rado su pokazivali svoje vještine.

Na silu su se isto kao nekada sastali znanci, začula se pjesma i zaigralo kolo. Radionici, odnosno silu odazvao se veliki broj posjetitelja između kojih i polaznice tečaja pletenja te neki članovi KUD-a Rudine.


Muzej je svoje posjetitelje počastio tradicijskom hranom koju su pripremili muzejski djelatnici u suradnji s članovima KUD-a Tribanj kojima se ovom prigodom najsrdačnije zahvaljujemo.