U Guberu kod Livna otvorena trgovina domaćih proizvoda

U Guberu kod Livna, tradicionalnom stočarskom naselju, gdje se odavnina proizvodi poznati livanjski sir, u subotu je otvorena trgovina domaćih proizvoda „EcoLife“, koja nudi i livanjski sir, proizveden u obitelji Ismeta Burkića.

 

Prodavaonica se nalazi u sklopu objekta u kojem su i mini mljekara i skladište sira. Obitelj  Burkić ima dugogodišnju tradiciju proizvodnje svih vrsta sireva, posebno tradicionalnog livanjskog tvrdog sira, veoma traženog na domaćem i stranom tržištu. Kako su izjavili vlasnici trgovine, cilj im je povećati distribuciju svojih proizvoda, te proširiti asortiman i biti što dostupniji svojim klijentima. U sklopu svečanog otvorenja trgovine, gosti su mogli degustirati i kupiti proizvode iz asortimana trgovine, među kojima i livanjski sir proizveden u obitelji Burkić.

 

-U proizvodnji sira rade nam nevjesta Irma i jedna radnica, dok sin Nedžad vodi brigu o svemu, a ja sam tu da pomognem iskustvom, jer naša obitelj se dugi niz godina bavi stočarstvom i proizvodnjom livanjskog sira, ali i drugih varijanti sira i domaćih mliječnih proizvoda.

 

Imamo preko 300 ovaca i 15-tak krava, a evo sada i moderan manji pogon za proizvodnju sira sa prodavaonicom“, kazao nam je 70-godišnji Ismet Burkić, koji je većinu poslova odavno prepustio mlađima, pa on dođe kao nekakav savjetodavni organ, s obzirom na iskustvo, stečeno u Guberu i na visoravni Krug, gdje su godinama napasali stada i proizvodili ovaj poznati livanjski brend.

 

Na svečanost je pristigao i sin Nisvet, ing.elektrotehnike u Zenici, koji je, također, kao i ostali članovi obitelji, savladao obiteljake  recepture proizvodnje sira.

Slike uz temu (foto A.Kamber)
Ale Kamber, Livno