U Hrvatskoj 200 tisuća više osiguranika nego stanovnika, HZZO kreće u akciju

U Hrvatskoj je, prema popisu stanovništva iz 2021., gotovo 200 tisuća više zdravstvenih osiguranika nego stanovnika.

Otprilike toliko, oko 200 tisuća ljudi, ne živi u našoj zemlji, ali ovdje ima zdravstveno osiguranje. Većinom su to pogranični radnici ili oni koji, prema europskim pravilima, mogu biti osigurani u Hrvatskoj, prenosi N1.

Dio ih je ipak u sivoj zoni, ali mogućnosti za manipulacije trebala bi smanjiti nova pravila. Naime, 1. travnja na snagu su stupile izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju. Što se sve i za koga promijenilo i jeste li u opasnosti da vas HZZO izbriše iz svoje evidencije. Za HRT je o tome govorila Dijana Vuksan iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Kako je moguće da imamo toliko više osiguranika nego stanovnika? “Zato što popis stanovnika ne obuhvaća nužno sve ljude koji se imaju obavezu zdravstveno osigurati”, kaže Vuksan.

Na pitanje je li država zbog toga u nekom gubitku, odgovara: “U svakom slučaju, ako imamo osobe koje su osigurane, a na to nemaju pravo ili nisu osigurani po odgovarajućoj osnovi.”

poster
Komentirajući situaciju ako je netko radnik iz BiH ili Slovenije i jesu li njegova djeca također osigurana u Hrvatskoj, rekla je: “Tako je, oni su hrvatski osiguranici i to po europskim propisima u koordinaciji sustava socijalne skrbi.”

Što s onima koji su nelegalno prijavljeni?
Prijava na zdravstveno osiguranje za one koji rade u inozemstvu će sigurno biti otežana jer “nije jednostavno jednom u tri mjeseca dolaziti ako živite negdje dalje”.

“Namjera nam nije nikome otežati situaciju, nego provjeriti realno stanje”, dodaje.

Na pitanje što moraju oni koji imaju namjeru za privremeni odlazak, rekla je:

“One osobe koje imaju već prijavljen privremeni odlazak iz RH, danom stupanja na snagu ovog zakona mogu biti osigurane još 90 dana.”

Večernji.ba