OSLOBOĐENJE: U Livnu gotovo svaki Srbin ima resor

Zastupnici Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH su zbog imenovanja Vlade HBŽ bez kadrova HDZ-a BiH jedni druge nazivali izdajnicima, a ima i isključenja.

Pred sami kraj prošle godine konačno je formiran novi saziv Vlade HBŽ, gdje se na implementaciju izbora čekalo čak dvije godine.

Novi saziv Vlade formiran je bez sudjelovanja HDZ-a BiH, a za premijera je imenovan Ivan Vukadin, predsjednik ‘Hrvatskog nacionalnog pomaka’.

ISKLJUČENJA IZ SNSD-A

Nezadovoljstvo zbog formiranja Vlade prvi su iskazali predstavnici Srba u ovoj županiji. Zastupnik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i član SNSD-a Goran Broćeta govori kako je to veliki poraz za Srbe.

“Ništa nismo dobili, imenovanje SDP-ovog ministra iz reda srpskog naroda govori nam da je SNSD izgubio pozicije. Također, drugi ministar, a to je ministar gospodarstva (Dijana Puzigaća, op. a), došao je po privatnoj liniji, dok trećeg ministra pravosuđa (Milan Bašić, op. a) svi svojataju”, kaže Broćeta.

Nezadovoljan je, jer je Ivan Vukadin dobio podršku i iz reda Srba.

– Ako ostvarite odličan rezultat i imate ministre u Vladi u tehničkom mandatu, šta drugo može biti nego osobni interes u kojem nemate više svojih kadrova, ističe.

Za izdajnike navodi Dragu Puzigaću i Draganu Damjanović, kolege iz Kluba Srba federalnog Doma naroda. Naime, oni su dali glas za izglasavanje nove vlade, protiveći se većini u Klubu Srba županjske Skupštine.

– Protiv njih je pokrenut stranački postupak, Općinski odbor je izbacio Puzigaću, dok je za Damjanović upućen prijedlog članovima Odbora da je odstrane, dodaje Broćeta.

Kaže kako je Puzigaća radio protivno stavovima stranke, dok su za Damjanović “očekivali da će ostati dosljedna svojim stavovima, što na koncu nije bio slučaj”.

– Međutim, nakon izbora svima je bilo jasno da se Damjanović Vukadinu priključila prije izbora i postojao je plan kako da to sve učine. Želimo joj puno sreće, mi ćemo na nivou Županije sada djelovati kao opozicija, evo godinu i po je ostalo do raspisivanja izbora, naglašava.

GRAĐANI TRPE

Puzigaća pak smatra da pokorno slušanje stranke samo nanosi štetu mještanima, koji ionako na ovom području žive teško.

– Mislim da radim pravu stvar. Oni niti mogu, niti imaju ikakve krivične prijave. Ja sam čist k’o suza. Međutim, nek’ oni pogledaju malo šta su uradili, kako i da li su namjenski trošili sredstva ili nisu, a to ćemo mi potvrditi na sluđbenim mjestima, gdje bude potrebno. Mislim da su oni izdajnici, jer su ovdje povratnici puno pretrpjeli. Ako imaju dobre odnose s bilo kim, onda treba da to namiruju na neki drugi način, a ne preko bijede i sirotinje koja se bori za goli život. U ovim mjestima imamo još sela koja nemaju ni struju i šta dalje da pričamo, naglašava Puzigaća.

Dodaje kako im je cilj bio blokirati Vladu sve do kraja mandata.

– Ministri koji su smijenjeni za 27 mjeseci nisu nijedan nacrt ni prijedlog zakona uputili u Skupštinu. Onda vidite kakva je to, zapravo, vlada bila, tvrdi Puzigaća.

Oslobođenje.ba