U Livnu kanonozirana tri svećenika i oko 1600 ubijenih Srba 1941. godine

Na Livanjskom polju gdje Bistrica teče, zaklani u jame bacani su preci, potomci se danas raduju sa Kristom, mučenici srpski postadoše sveci.

Ovo više nije polje gdje se strada i dolina smrti gdje se stalno plače, Livanjsko je polje mjesto uskrsenja gdje blistaju mošti i od sunca jače. Ovim je stihovima završio svoju besjedu u crkvi Uspenja presvete Bogorodice u Livnu, u Bosni i Hercegovini, vladika bihaćko-petrovački Sergije, obnarodujući tako da su svećenomučenici i novomučenici livanjski ove godine postali sveci.

On je predvodio svečanu liturgiju koja je prvi put u gradu starca Vujadina održana umjesto parastosa svećenicima Risti Ćatiću, Kosti Stanišiću i Iliji Budumiru koji su zajedno sa još 1.600 pravoslavnih Srba postradali od ustaške ruke tako što su bacani u jame u Livanjskom polju, oko Ognjene Marije 1941. godine. Njih je SPC u svibnju ove godine pribrojala saboru svetih.
– Postojaćemo sve dotle dokle budemo pamtili, a kako budemo pamtili pretke, tako  tako će i nas upamtiti potomci. To je povijesna pravda koja se ne može zaobići, zato pamtimo, pominjimo i molimo se onima koji nas vole sa nebesa, koji nas ne ostavljaju čak ni onda kada ih zaboravimo izmoreni nepotrebnim brigama ovoga svijeta – poručio je vladika Sergije okupljenom narodu.
A okupili su se u velikom broju pravoslavni Srbi iz Livna i prostranog Livanjskog polja, raseljeni po svijetu poslije vojne operacije hrvatske vojske „Oluja“.
Došli su, kao i svakog ljeta od 1995. da obiđu porušene domove, groblja i malobrojne rođake koji su se vratili da nastave život u zavičaju.

– Naša sveta obaveza, ali i motiva da sagledamo sebe i da iz dana u dan postanemo bolji. Da se volimo i međusobno pomažemo, da ne zaboravimo jedni druge, baš kao i ovaj grad i ovaj kraj koji je u srpskoj povijesti dao brojne junake, svećenike, pjesnike i mučenike – poručio je vladika bihaćko-petrovački.

Svečanom liturgijom u crkvi u Livnu obilježena je ne samo 81 godina od velikog stradanja Srba na ovom području, već i 31 godina kako njihove mošti izvađene iz jama širom Livanjskog polja i pohranjene u zajedničku spomen kosturnicu koja se nalazi neposredno pored crkve Uspenja presvete Bogorodice.
Ranijih godina u kosturnici je na Ognjenu Mariju služen pomen svim stradalima.
Ove godine pored svećenstva bihaćko-petrovačke eparhije, na liturgiju su došli i brojni gosti, svećenici koji su službovali u ovoj crkvi Mirko Jamedžija, koji je u Livnu službovao do početka građanskog rata, Željko Đurica, koji je prvi svećenik koji je došao u crkvu nakon završetka sukoba, bivši veleposlanik BiH u Grčkoj Branko Dokić, načelnik općine Bosansko Grahovo Uroš Đuran, predstavnici Udruge Ognjena Marija livanjska iz Beograda, koja njeguje tradiciju, običaje, kulturu i posebno kulturu sjećanja ovog kraja, monahinje iz Žiče, kao i brojni građani i vjernici.
OŽIVJELO POLJE
Tijekom ljeta u selima u donjem dijelu Livanjskog polja gdje su živjeli Srbi i gdje je sada, nažalost, ostalo malobrojno srpsko stanovništvo, održavaju se brojna okupljanja raseljenih.
Tradicionalne zavičajne skupove u svom selu imaju Bastašani, Nuglašani, Grkovčani, Kazančani, Peuljani. Svi su obnovili porušena groblja u svojim selima, a u nekima čak i izgradili crkve – kapele. (novosti.rs)