U Livnu obilježen Dan osoba s Down sindromom / VIDEO

Slabi ili snažni, svi su jednako važni

Livanjska kino dvorana bila je sinoć (četvrtak) pretijesna da primi sve sudionike obilježavanja Dana osoba s Down sindromom. Mnogi koji su došli izraziti podršku osobama s Down sindromom i ostalim osobama s poteškoćama u razvoju, te prisustvovati specijalnoj priredbi u čast navedenih osoba, u nedostatku mjesta za sjedenje, prestajali su čitav sat vremena, koliko je trajao izuzetno dobro osmišljen i vođen program.

Organizatori ove manifestacije su bili članovi i članice livanjskog Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječje paralize, čija je volonterka Josipa Mihaljević s profesorom Dinkom Perišom odlično vodila program koji se sastojao iz recitatorskog, muzičko – folklornog dijela, te igrokaza za djecu i video projekcije pod nazivom „Hvala mama“.

Program su svojim nastupom otvorili livanjski harmonikaši pod dirigiranjem Mladena Jelovića, a koji su prije nekoliko dana osvojili prvo mjesto na međunarodnom takmičenju harmonikaških orkestara u Slavonskom Brodu.

Zatim su uslijedili nastupi sekcija Osnovne škole „Fra Lovro Karaula“, Osnovne glazbene škole Livno, dramske sekcije „Cleuna“ koja je izvela igrokaze za djecu pod nazivima „U autobusu“, „Na nastavi“ i „U igri“.

Igrokazi „Cleune“ su  izazvali salve smijeha mališana od kojih je dio i nastupio u programu, a posebno oduševljenje izazvali su polaznici livanjskog vrtića „Sunčani most“ kojeg pohađaju i djeca s poteškoćama u razvoju i čiji se dan upravo i obilježavao, a koji su zborskim recitalom poručili:  „… svijete, u svemu budi dobar kao dijete“. Ukupan program propraćen je recitacijom pjesme „Slap“ Dobrice Cesarića.

U znak podrške „Suncokretima“, odnosno osobama s Down sindromom, većina sudionika programa i gostiju obula je čarape različite boje, te se nakon programa međusobno družila u hotelu „Park“ pod pokroviteljstvom organizatora jedne od najljepših manifestacija koju je Livno vidjelo posljednjih godina.

Tekst i foto: Ale kamber, Livno