U Livnu održan koncert duhovne glazbe

U organizaciji livanjskog Odbora za međureligijsku saradnju (OMS), koji djeluje pri MRV BiH, sinoć (subota) je u Domu kulture održan koncert duhovne glazbe.

Nastupili su: Hor Islamskog pedagoškog fakulteta iz Zenice, Oktet Bogoslovije Svetog Petra Dabrobosanskog iz Foče i Veliki župni zbor Sv.Nikole Tavelića iz Tomislavgrada.

Navedeni kulturno-vjerski događaj rezultat je suradnje predstavnika vjerskih zajednica i crkvi, te potvrda da se može zajednički raditi, širiti krug poznanstava, povjerenja, uzajamnog poštovanja i tolerancije između pripadnika različitih religijskih grupa, što doprinosi međureliogijskom dijalogu, kao nezaobilaznoj potrebi u našoj zemlji, poruka je organizatora i domaćina ovog jedinstvenog kulturnog događaja, priređenog u preduskršnje blagdane.

Prisutne su pozdravili predsjednik i članovi OMS Livno, livanjski paroh Predrag Crepulja, Ismail ef.Mehtić i fra Ivan Pilić, sva trojica govoreći o značaju rada OMS-a, kao jednog od njih 15 u MRV BiH.

-Kad je čovjek ohol on je kao zelen klas, uspravan, a nezreo, a kad duhovno izraste on se savije kao zreo klas, jer je tada više učen i bogobojazniji. I ovo naše druženje je znak bogobojaznosti i vjere u Boga“, kazao je ef. Mehtić, dok je fra Pilić naglasio „da svi u BiH kao zajedničkoj domovini imamo zajedničke probleme i potrebu pristupa bratu u potrebi bez obzira na vjeru“.

O značaju MRV govorili su i paroh Crepulja i koordinator MRV za Livno, Hrvoje Vranješ, koji su ukazali da je međureligijski dijalog, ne samo potreban, već i moguć, što i ovakve manifestacije pokazuju. A posebno emotivno o počecima rada OMS Livno govorio je njegov tajnik Dinko Periša, prisjećajući se prvih zajedničkih poratnih molitvi pravoslavaca i katolika u Livnu, propraćenih ezanima s obližnjih džamija s čijim imamom Edinom ef.Jašarevićem i džematlijama su i oformili odbor kojeg vode.

A zborovi su izveli po nekoliko pjesama: odlični muški oktet iz Foče pravoslavne duhovne pjesme posvećene Bogu i Kristu, Veliki župni zbor iz Tomislavgrada pjesme posvećene Mariji, Kristu i uskrsnuću, dok je izvrsni ženski oktet iz Zenice izveo splet illahija u spomen Allaha dž.š. i Poslanika Muhameda. Na kraju je uslijedila zajednička fotografija, a potom i kraće druženje domaćina i gostiju u PTC Forum.

Ale Kamber