U Livnu održana zimska vježba Saveza gorskih službi spašavanja u BiH

Gorska služba spašavanja Hercegbosanske županije u organizaciji Gorske službe spašavanja BiH u subotu, 10. ožujka 2018. godine održala je Saveznu zimsku vježbu spašavanja i traganja.

Ispred Srednje strukovne škole u Livnu okupili su se svi sudionici i predstavnici gorski službi spašavanja uz kratak sastanak i zajednički odlazak na vježbu.

Na Saveznoj zimskoj vježbi spašavanja i traganja sudjelovalo je ukupno 60 ljudi, spašavatelji iz 11 spasilačkih službi, od kojih su dvije iz HGSS Hr. i pripadnici FUCZ, HGSS Čitluk, HGSS Posušje, HGSS Mostar, GSS Jablanica, GSS Ljubuški, SD Herceg, GSS Novi Grad Sarajevo, GSS Zenica, GSS HBŽ kao domaćin.

Na padinama Kamešnice iznad planinskog prijevoja Vaganj održana je vježba u tri grupe, po radionicama, rad s lavinskim primopredajnicama, lavinsko sondiranje i sidrišta u snijegu. Održan je trening potražnih pasa na lavini, rad sa GPS uređajima i vježba transporta unesrećenog po zimskim uvjetima, među ostalim, GSS u BiH vježbao je sa 5 potražnih pasa i 2 psa sa dog hendlerima FUCZ.

Nakon vježbe održana je analiza i nekoliko predavanja sa filmskim materijalima o temi lavina.

Prema riječima pročelnika GSS Hercegbosanske županije, Marina Vidovića, uspješno je završena Savezna zimska vježba spašavanja i traganja na način kako je i zamišljena. Savez GSS u BiH ima 19 članica i cilj je obnavljanje znanja. Ova vježba samo je jedna od vježbi u nizu Saveza Gorskih službi spašavanja BiH.

Dosad je vježbe spašavanja prošlo preko 250 ljudi, s tim da je u Livnu prvi put bilo organizirano i polaganje za zvanje spašavatelja tragača koje je uspješno položilo deset pripadnika GSS-a Hercegbosanske županije.

Vlada HBŽ