U Livnu održano edukativno predavanje za pčelare i poljoprivrednike

Foto: Ilustracija

Sudionici predavanja imali su priliku steći nova znanja o uzgoju medonosnih biljnih vrsta i razmijeniti iskustva kako bi doprinijeli postizanju boljih rezultata u proizvodnji meda i ljekovitog i aromatičnog bilja.

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije (HBŽ) i Udruge pčelara ”LI-VRISAK”, proteklog je vikenda u Hotelu ‘Park’ u Livnu održano edukativno predavanje za pčelare i sve poljoprivredne proizvođače koji se bave uzgojem ljekovitog i aromatičnog bilja, kao i proizvođače ratarskih kultura. Tijekom svog izlaganja, prof.dr.sc. Nezir Tanović istaknuo je strateške aspekte u pčelarstvu te nazočnima ukazao na mogućnosti ostvarivanja dobiti u pčelarskoj proizvodnji kroz povećanje proizvodnje i upošljavanje, priopćeno je iz Vlade HBŽ-a.

Sudionici su na predavanju imali priliku pobliže upoznati ljekovito i aromatično bilje u funkciji pčelinje paše (aspekti facelije, heljde i drugih medonosnih biljnih vrsta), samoniklo ljekovito bilje, plantažni uzgoj, preradu ljekovitog i aromatskog bilja, a bilo je riječi i o aspektima ekološke certifikacije, zdravstvenim aspektima, te o tematici profitabilne proizvodnje u ratarstvu i krmnom bilju.

Tom prigodom je, uz ostalo, naglašeno kako je pčelarstvo u Hercegbosanskoj županiji jedna od svjetlijih točaka, s obzirom na činjenicu da je područje izuzetno bogato medonosnim biljnim vrstama i čistim zrakom, što rezultira mogućnošću da bi se svaki kilogram meda, mogao certificirati kao ekološki proizvod.

Sudionici predavanja imali su priliku steći nova znanja o uzgoju medonosnih biljnih vrsta i razmijeniti iskustva kako bi doprinijeli postizanju boljih rezultata u proizvodnji meda i ljekovitog i aromatičnog bilja. Predavanje na temu ljekovitog i aromatičnog bilja pobudilo je veliki interes pčelara i ostalih poljoprivrednika koji se bave uzgojem ratarskih kultura, što potvrđuje i podatak da je predavanju prisustvovalo preko devedeset proizvođača, stoji u priopćenju.

Bljesak.info