U Livnu održano takmičenje “Klokan Matematičar bez granica”

“Klokan Matematičar bez granica” (Kangourousans Frontieres) je međunarodna neovisna inicijativa čiji zadatak je organizacija Kangourou izazova sa osnovnim ciljem promocije Matematike među mladim ljudima u cijelom svijetu.

Izazov Klokan Matematičar 2019 u Bosni i Hercegovini je održan 21.03.2019. godine. Ove godine natjecanje je održano i u Srednjoj strukovnoj školi Silvija Strahimira Kranjčevića Livno u organizaciji aktiva profesora matematike. Koordinator natjecanja naše Škole je Adin Lem.

Sudjelovalo je 166 učenika u dvije kategorije i to: 93 učenika u kategoriji „Junior“ i 73 učenika u kategoriji „Student“.

Radili su u isto vrijeme sa svim ostalim učenicima (otprilike 6.000.000) u svijetu posebno odabrane zadatke pod nadzorom svojih nastavnika i profesora u prostorijama škole na zvaničnim obrascima za izazov. Prošle, 2018. godine, na drugom “Klokan matematičar” izazovu u BiH sudjelovalo je više od 90 škola.

Klokan Matematičar izazov nije uobičajeno natjecanje iz Matematike. Klokan Matematičar izazov svojom kvalitetom i sadržajem se obraća svim učenicima i svim školama bez obzira na prethodne uspjehe učenika kao i opseg uobičajenog školskog programa matematike. Izazov je prilika svima da upoznaju Matematiku sa jedne druge strane i steknu samopouzdanje i uvide korist znanosti u svakodnevnom životu.

Saša Grabovac