U Livnu predstavljena knjiga “Abdulah ef. Ganić, život i djelo”

U mektebskoj prostoriji centralne livanjske džamije Ćurčinice predsatavljena je knjiga „Abdulah ef. Ganić, život i djelo“, autora dr. Ferida ef. Dautovića, glavnog imama MIZ Sarajevo. O knjizi su govorili sam autor i zamjenik glavnog imama MIZ Sarajevo Malik ef. Šljivo, dok je moderator bio glavni livanjski imam Dževad ef. Hadžić.

Promotori su govoreći o navedenoj knjizi, zapravo o životu, školovanju, službi, zatvorskim i penzionerskim danima, te o dokumentaciji koja je ostala iza ef. Ganića, podsjetili Livnjake da je ovaj poznati mualim od 1977. do 1984. godine službovao i u Livnu, i to baš u džamiji Ćurčinici, te stanovao u vakufskom stanu MIZ Livno, zadužbini Livnjaka Age Šćete, u kojoj stanuje i današnji imam Ćurčinice, također Visočak, Mahir ef. Kevrić sa obitelji.

– Izrazito je u svemu ef. Ganić bio uredan i pedantan, od odijevanja i neuobičajene kravate za imama u ono vrijeme, pa do prekrasnog kaligrafskog rukopisa kojim je marljivo ispisivao i prepisivao stranice i stranice u nedostatku knjiga. Posebnu je pažnju poklanjao mektebskoj nastavi i radu s mladima, zatim mevludskim svečanostima koje su se odvijale strogo po protokolu o čemu ima dokaza i u knjizi.

Kažu da je kao izuzetno omiljen i sposoban mualim, premda već penzioner, poslan u ondašnje Livno da malo poradi na buđenju vjerske svijesti kod livanjskih muslimana, te da popravi stanje po tom pitanju“, kazao je autor ef. Dautović, s čim su se složili i neki od prisutnih koji su dobro zapamtili rad i uticaj ovog imama u Livnu.

A kako je kazao ef. Šljivo, u knjizi je niz hutbi koje je držao ef.Ganić u vrijeme službe, a dosta prostora je posvećeno i Livnu. U knjizi su i neka pisma koja je slao ili dobivao, njegova predavanja, te čak 40 odabranih hadisa koje je često vjernicima kazivao i tumačio. Livnjaci su knjigu mogli i kupiti po cijeno od 25 KM s posvetom autora.

Ale Kamber, Livno