U narednih desetak dana u FBiH bi trebalo stići dva puta po 250.000 doza cjepiva

Federaciju BiH u narednih desetak dana trebalo bi stići dva puta do 250.000 doza cjepiva protiv COVID-19. Rečeno je to iz Ureda premijera Vlade Federacije BiH Fadila Novalića. – U ovom trenutku imamo desetak ponuda u opticaju. Ono što je nama prioritet jeste da što prije dobijemo cjepivo, ali nažalost, u ovom trenutku nemamo nijednu tvrtku koja nam to daje.

Imamo dvije strane tvrtke koje su se sada pojavile i koje traže velefarmacije u BiH da preko njih uvezu cjepivo. Otprilike ono što bismo mogli očekivati u narednih desetak dana jeste nabavka dva puta po 250.000 cjepiva – objasnili su iz ureda premijera Novalića, piše Faktor. Dodaju kako se vode tijesni pregovori, a komunicira se i s proizvođačima.

– Premijer bi sutra trebao imati video sastanak s direktorom Ruskog investicionog fonda u vezi nabavke cjepiva Sputnik V kako bismo ih što ranije dobili – istaknuli su iz Ureda premijera. Na pitanje, dokle se došlo sa nabavkom 500.000 doza Sinopharm cjepiva, odgovorili su kako se još uvijek čeka potvrda informacije. – Vladi Federacije BiH nisu u prioritetu niti cijene, niti vrsta cjepiva. Ono što je prioritet jeste da bilo koje cjepivo što prije dođe i da se počne s cjepljenjem građana.

Prioritet nam je da u prvom krugu nabavke što prije dobijemo milijun doza kako bismo mogli cijepiti oko pola milijuna stanovnika, što je više od 28 posto stanovništva u BiH, to bi nam dalo jamstvo za smanjenje broja novozaraženih osoba – naglasili su iz ureda premijera Vlade Federacije BiH.

Kako navode u Ministarstvu civilnih poslova BiH, do kraja svibnja kroz COVAX mehanizam očekuje se dolazak u BiH još 82.400 doza AstraZeneca cjepiva, a u drugom tromjesečju ove godine uslijedit će nova alokacija Pfizer/BioNTech cjepiva za BiH u iznosu od 100.620 doza. BiH bi i od Europske unije trebala dobiti 892.000 doza cjepiva.

www.vecernji.ba

Komentari

Be the first to comment

Leave a Reply