U porastu trend zapošljavanja stranaca, posebice građevinara iz Bangladeša

U prvoj polovini ove godine izdato 2.490dozvola, 1.475 koje se računaju u kvotu i 1.005 mimo kvota, najviše za građevinarstvo

Posljednjih godina u BiH evidentan je porast zapošljavanja stranih radnika, a posebno je to naglašeno u građevinarstvu, kažu u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH. Posljedica je to odlijeva domaće radne snage, koja bolje uvjete nalazi na tržištu EU. – Prema podacima koje smo dobili, u prvoj polovini ove godine imamo najveći broj izdatih dozvola – 2.490, 1.475 koje se računaju u kvotu i 1.005 onih mimo kvota i najviše u oblasti građevinarstva, 999, i to je za tih pola godine više nego li u cijeloj 2022. Ovo dokazuje da je potreba za tim kadrom izražena – objašnjava Boris Pupić, glasnogovornik Agencije za rad i zapošljavanje BiH, u razgovoru za Anadoliju.

Statistiku potvrđuju i u građevinskoj firmi “Memić gradnja” iz Cazina, u kojoj odnedavno rade desetorica Bangladešana. – Situacija je takva da naša radna snaga ide za boljim uvjetima prema zapadu, a mi kao privrednici moramo tražiti rješenje. I naši su preci nekada, kao i oni, išli trbuhom za kruhom – kaže Suljan Memić, direktor građevinske firme “Memić gradnja”.

– Mi smo nedavno zaposlili deset Bangladešana i jako smo zadovoljni. U Bosni je to sada sve češća praksa. Ono što sam do sada primijetio, to su korektni, fini ljudi, dobri radnici i ima tu i dobrih majstora. Da li možda imaju tamo tečajeve, ne znam, ali oni što su nama došli kao zidari i tesari, to i rade. Mi smo njih rasporedili po jednog s našim radnicima i dobro su se uklopili, jedan od njih zna i naš jezik, pomalo engleski, tako da u komunikaciji nemamo problema. Surađuju i mislim da smo razbili sve predrasude – kaže.

Među novim radnicima je i Sokubi Ismail iz Bangladeša, koji već četiri godine živi i radi u BiH.

– Ja sam četiri godine ovdje, znam sve o građevini, neki ljudi su nam pomogli, negdje dođemo na mjesec, negdje na tri, ali radimo. Bio sam učitelj u Bangladešu, ali sam u Europi radio šest godina na građevini, pa se vratio u Bangladeš. Kada mi se ponovno ukazala šansa, došao sam. Sretan sam ovdje i sve mi je dobro. Dio plaće šaljem obitelji u Bangladeš – objašnjava Sokubi Ismail. Pozitivna su iskustva i Muhameda Bin Islama iz Bangladeša.

– Nemam problema, ovdje radim, moja obitelj nije ovdje, ali planiram da dođu u narednih pet godina, zadovoljan sam plaćom i svim – rekao je.

Večernji.ba