U Sarajevu preko noći izbrisali Advent kao kršćanski običaj pa se nakon brojnih pritisaka vratili Zimskome festivalu

Prema napisu portala Nedjelja u vlasništvu Vrhbosanske nadbiskupije, sredinom studenoga na Instagramu se pojavio novi profil s oznakom Advent Sarajevo na kojemu se počelo najavljivati da će se ova kršćanska tradicija iz središnje Europe prenijeti te održati u glavnome gradu zemlje, što je, očito, jedne obradovalo, a druge pak iziritiralo.

Naime, tada je najavljeno kako će se manifestacija, koju su nazvali “događaj za budućnost”, održati na platou preko puta Vijećnice.

Božićna kugla

Očito se radilo o inicijativi nastaloj pod okriljem Winter Festa u Sarajevu, manifestacije koja traje više desetljeća i koja je ovim potezom napravila veliki iskorak.

Naime, posve se podudaraju lokacija i vrijeme događaja od 23. prosinca ove godine do 3. siječnja sljedeće godine u središtu grada koji, pak, sada ima posve drugi naziv i koji, dapače, slijedi raniju tradiciju.

No, u državi u kojoj prevladavaju podjele, mržnja i stalno poticanje straha od drugih i drukčijih sve je dobilo posve drugi epilog.

Ovaj su događaj, inače, počeli realizirati kompanija SOS Media i Grad Sarajevo. No, nakon kratkog vremena stvari su počele izmicati nadzoru nakon što su se na ovoj društvenoj mreži s logom događaja počeli redati uvredljivi te čak i prijeteći komentari.

Nakon toga uslijedile su dvije modifikacije, odnosno svojevrsne “evolucije” službenoga loga. Na prvome su, uz prepoznatljive simbole Sarajeva, mjesto našle i sarajevska katedrala, džamija, ali i zgrade Unitic odnosno popularni Momo i Uzeir te sarajevska žičara.

Na prvoj intervenciji nestala je katedrala kao da se doslovno netko šalio s prepoznavanjem razlika nedostajućih prizora na prvoj odnosnoj drugoj fotografiji.

No, očito nije u tome bio problem, nego što je na donjem dijelu loga koji je napravljen kao staklena kugla bilo ispisano Advent Sarajevo.

U međuvremenu se tom promjenom bez katedrale pohvalio i jedan ekstremistički političar iz Federacije BiH te je izbrisao Advent, a ostavio tek napis Sarajevo.

Otišao je i korak dalje navodeći da ovaj događaj treba zvati “Hadvent”.

Fra Franjo Ninić, franjevac iz Tuzle, također je primijetio korekcije te na svome profilu na Facebooku dao sebi svojstven komentar.

– “Advent u Sarajevu”, u međuvremenu prekršten u “Sarajevo Winter Fest”, kao i svi drugi tzv. adventski produkti “tržišne religije” općenito na Zapadu, imaju veze s kršćanskim došašćem ili Božićem taman toliko koliko Coca-Cola ima veze s izraelskim terorom nad palestinskim civilima i djecom. Percepcija simbola i njihovih učinaka na društveni život i komunikaciju među ljudima u BiH je očajna. U jeziku na društvenim mrežama to je osobito vidljivo. Užas odasvud! – napisao je fra Franjo Ninić.

Izbacili i džamiju

Novinari portala Nedjelja nisu dobili odgovore u Gradskoj upravi oko ovih promjena, a u međuvremenu se na društvenim mrežama Winter Festa pojavila i videoanimacija Vučka koji se igra snježnom kuglom podno planina prekrivenih snijegom.

Sve to pratio je i prikladan tekst kako će se od 23. prosinca do 3. siječnja svi družiti na platou prekoputa Vijećnice na prvom Adventu u Sarajevu:

– Tijekom 12 dana moći ćete uživati uz hladne i tople napitke te kušati razna jela koja će za vas pripremati naši izlagači. Za dobro ozračje pripremili smo bogati glazbeni program, a za najmlađe posjetitelje predstave i kreativne radionice. Čekamo vas kod Vijećnice.

Nakon toga pojavio se i treći logo s natpisom Winter Festa Sarajevo s kojega je nestao natpis Advent Sarajevo, ali su njegovi autori ovaj put izbacili i džamiju s minaretom, no ostao je Sebilj te Gradska vijećnica uz prizore vatrometa koji nalikuju palmama nadvijenim nad grad.

Ovim potezom organizatora, ali i vlasti u Sarajevu dodatno su potaknute sumnje u otvorenost ovoga grada, odnosno, prije svega, njegove epitete europskoga Jeruzalema.

Vrlo često se od hrvatske i srpske politike mogu čuti komentari da se Sarajevo pretvara u grad jednoga naroda. I ovim potezom dali su povod za takve tvrdnje.

Večernji.ba