U Sloveniju od danas mogu ući cijepljeni i oni koji su preboljeli koronavirus

Ulazak u Sloveniju od danas će biti moguć bez karantene ili posjedovanja negativnog testa na koronavirus za one koji su cijepljeni s dvije doze cjepiva protiv Covida-19 i one osobe koje su preboljele koronavirus, te o tome imaju potvrdu liječnika, saopćila je u slovenska vlada.

Od trenutka kad su preboljeli Covid-19 ne smije proći više od šest mjeseci, a kod cijepljenih drugom dozom cjepiva mora proteći najmanje 14 dana.

Ulazak u zemlju na osnovu prirodne imunizacije onih koji su preboljeli Covid-19 ili su cijepljeni s dvije doze odnosi se samo na državljane i rezidente članica Europske unije i Schengenskog prostora, ali ne i za one iz trećih zemalja.

Što se tiče skijališta koja do sada nisu primala one bez negativnog testa na koronavirus, na njima će se od ponedjeljka moći skijati s negativnim testom ne starijim od sedam dana, dok je do sada rok morao biti 24 sata.

Moći će skijati i oni koji su preboljeli Covid-19 ili se protiv bolesti cijepili s dvije doze. Oni se ne moraju testirati pola godine i trebaju potvrdu liječnika kojim dokazuju da su cijepljeni, odnosno preboljeli koronavirus.

Zbog poboljšanja epidemiološke situacije u Sloveniji će od ponedjeljka ponovo raditi sve trgovine, ukida se zabrana kretanja među općinama, a obnavlja se i školska nastava u učionicama za sve osnovce i maturante srednjih škola, objavila je Vlada Slovenije.

Otvaraju se sve trgovine i uslužne djelatnosti do 100 metara radne površine, dok će manje trgovine primati samo po jednog kupca.

Dopušten je i ograničen rad studenata i profesora na fakultetima, te održavanje ispita, vježbi i seminara s najviše deset studenata.